Виното е напитка с фина душа и изисква своите грижи.

...
Виното е напитка с фина душа и изисква своите грижи.
Коментари Харесай

Съхранение и сервиране на виното

Виното е напитка с фина душа и изисква своите грижи. Ако ценим достолепията му и сме склонни да отделяме средства да му се насладим, то е редно да познаваме и съблюдаваме някои от изискванията за предпазване, които изисква то.

Виното е най-добре да се съхранява в стъклени бутилки с коркови тапи. Ако корковата запушалка е от същински кор, бутилката би трябвало да е в полулегнало състояние, тъй че виното да е в прикосновение с корка – по този начин той няма да се разсъхне, няма да влезе и спомагателен въздух, който да утежни качествата на виното.

Бутилките е добре да държим на хладно и мрачно място, с температури сред 5 и 18 градуса, оптимално 10-12 градуса, с висока мокрота на въздуха, положително проветряване и надалеч от мощни шумове и миризми. Ако въздухът е изсъхнал, корковите тапи ще се повредят и ще влезе въздух, а пък в случай че не е се проветрява, влагата ще докара до мухъл и плесен. Пряката слънчева светлина, както и внезапните скокове и спадове в темературата мога да влошат виното до неразбираемост.



Ако няма опция за маза или леден килер, можете да държите бутилките в най-студеното място в дома, в ледник или долап с надзор на температурата. Правилото е белите виновност да са на по-студено, по-ниско подредени, а алените и десертните – по-високо на рафта. Макар да е изкушаващо да покажете сбирката си пред гостите, не дръжте бутилките вино в дневната.

Щом отворите бутилката и въздухът влезе, виното стартира да трансформира усета си. Тогава може да пристъпим към декантиране. Това е преливането на виното от бутилка в специфичен съд, който дава опция то да разкрие всичките си качества. Не се декантират пенливите и белите виновност, като се изключи някои остарели реколти. Червените виновност е добре обаче да бъдат декантирани. Внимателно се прелива от бутилка в декантер, като се внимава да не се размъти утайката, в случай че я има. Когато утайката е повече, виното надлежно е по-старо, декантиране не е належащо.

Ако сте в заведение и всичко е по етикет, преди да сервират определената от вас вино, ще ви поднесат за дегустация в обособена, дребна чашка. Може да не сте експерти и да не кажете нищо изключително по усета, само че още веднъж по етикет, е редно най-малко да кимнете със удовлетворение и да разрешите разливането.

Как се сервира алено вино



Червеното вино е с богат усет, високо наличие на танини и с цел да разкрие качествата си, би трябвало да бъде поднесено уместно. Обикновено се съчетава с ястия с алено месо, тежки сосове, в които може и да взе участие, дивеч, паста и други сходни ястия с по-тежък усет. Червеното вино се сервира в чаши с високо столче и обемен, заоблен балон. По-широката повърхнина разрешава да разгърне повече от своите аромати, както и като го завъртаме в по-обемната чаша, то няма да се разлее. Температурата би трябвало да е стайна, само че това се оказва доста условно разбиране. Колкото е по-младо чврвеното вино, толкоз повече търпи да е охладено – 16-18 градуса. Това важи и за десертните и плодови виновност – до 18 градуса е максимумът. По-старите и тъмни виновност търпят по-топло, до към 20 градуса, само че не трябва да надвишават, тъй като се губи от насладата. Добре е да бъдат държани на студено и час-два преди да се поднесат да се декантират в по-топло помещение и да се „ стоплят “, само че да не доближават температурата на въздуха.

Бяло и пенливо вино, розе



Белите виновност, пенливите и розето се сервират охладени – тук разногласия няма. Чашките са с високо столче, с по-прибран балон, с цел да не избяга ароматът, който е по-деликатен от този на аленото вино. Пенливите виновност се сериват в чаши с тясно гърло, с цел да не се разгазират доста бързо. Белите виновност обичат леки ястия – риба, птиче месо, морски блага, ястия с ориз, сметанови сосове, предписания със сирена. До 9 градуса е шампанското и пенливите виновност, 9-11 са за бялото вино, а до 12-13 градуса – розето и купажните (с повече от един вид грозде) бели виновност с по-плътен усет. За да се поддържа тази темепратура, те се държат в хладилници, а се сервират на масата в кофа с лед. Десертните и пенливи виновност, ликьорните се сервират и с всевъзможни леки десерти и плодове.



Особено забавно за летните месеци е поднасянето на вино с лед и плодове - така наречен сангрия.

Това е домакински испански коктейл, рецeптите за които са толкоз доста, колкото семейства има в Андалузия. Общото за всички е:

Нарязани цитруси с корите,
Ябълки
100-200 гр. ром
Кафява захар или мед
Канела
Много лед

Плодовете се смесват на дъното на висока кана и се поставя захарта и рома. Бърка се деликатно, до момента в който захарта се стопи. След това се долива виното и се поставя леда. Коктейлът е доста ободрителен.

Ето какъв брой неуловима душа има виното - то е за всяко сърце, за всеки момент и заслужава да се отнасяме с него с обич и грижа. Както се отнася то с нас.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР