Винетната система не е най-справедливият начин за таксуване по пътищата,

...
Винетната система не е най-справедливият начин за таксуване по пътищата,
Коментари Харесай

От АПИ намекнаха, че не одобряват винетната система у нас, както и ограничението на скоростта в градовете

Винетната система не е най-справедливият метод за таксуване по пътищата, посредством тол системата приходите ще набъбнат най-малко 3 пъти. Това сподели инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “, по време на откриването на интернационална конференция „ Пътна сигурност. Нови технологии и положителни международни и европейски практики “, която е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
„ В момента винетната система не е най-хубавият и обективен метод за таксуване по пътищата на България. Така че задачата на тол системата е да се вкара тол таксуване, което ще даде доста по-голям финансов принос в съответните пътни институции. Защото по актуалната винетна система над 2/3 от приходите сега се образуват от всеобщите транспортни средства - леките коли , които не разрушават толкоз пътната инфраструктура, а нейното положение е извънредно значимо за пътната сигурност. И се получава по този начин, че тежкотоварните коли, които най-вече унищожават настилката, способстват минимум за нейното създаване. Така че с тол системата желаеме приходите да набъбнат най-малко три пъти, което ще ни даде опция за по-добро поддържане на пътищата “, сподели още Давидов.
Той изясни, че е време да се замислим повече и за пътната си сигурност и в града. „ В градски условия да вземем за пример един автомобил може да удари пешеходец с 50 км./ч., като това е равно на рухване от шести етаж от постройка . А ние към момента не сме развили рефлекса и културата да се пазим както би трябвало “, разяснява Давидов.
„ Към сегашния миг Министерството на районното развиване и благоустройството и АПИ ускоряват напъните си в две направления – в структурно и функционално отношение и на оперативно равнище. От 1 януари влезе в действие новият организационен проект на организацията като бяха основани две нови дирекции – за пътна сигурност и за осведомителни технологии и системи. Целта е да създадем по този начин, че безусловно всички планове да подлежат на прелиминарен надзор за приоритизиране с акцент на пътната сигурност, макар дребното средства, с които разполагаме “, сподели още той.
Всяка година трафикът се усилва с 10-15%, усилва се и броят на товарните коли, което носи доста проблеми, а финансирането продължава да дефицит а. Това сподели от своя страна ръководителят на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов, представен от Фокус.
„ Успяваме с бюджета, който имаме. И държавното управление дава много пари през последните години, само че към момента дефицита финансиране, а пътят е жив организъм и когато през днешния ден не го направиш, на следващия ден към този момент е късно. Пътната организация е полагала, сега поставя и ще поставя големи старания в пътната сигурност. Но за жалост не всички от тях се увенчават с триумф. Независимо от всичко обаче там, където доста бързо и екстрено можем да предотвратим произшествия, ние го вършим. Давам образец с сектора Бургас – Созопол, където допреди години загиваха годишно сред 15 и 20 индивида. Но от 10 години там съвсем няма починали “, разяснява инж. Атанасов.
Той уточни, че през днешния ден ще бъде първата копка на Автомагистрала „ Хемус “. „ И се надявам в границите на тази година да започват всичките й процедури до Велико Търново, както и на автомагистралата от Русе до Велико Търново. Наблягам на строителството на автомагистрали като една извънредно значима част от пътната сигурност и значим фактор за забележителното понижаване на жертвите по пътищата. Състоянието на тунели, на мостове също е значимо за пътната сигурност, само че те изискват голям финансов запас “, сподели още инж. Атанасов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР