Винетките няма да поскъпват. Приходите от тях тази година се

...
Винетките няма да поскъпват. Приходите от тях тази година се
Коментари Харесай

Винетки няма да поскъпват, увери Нанков

Винетките няма да нарастват. Приходите от тях тази година се чака да бъдат с сред 7 и 10 милиона лв. повече от предходната, като стигнат 360 млн. лева, заяви министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

Той разясни, че прогнозите са на база забелязваната наклонност за годишно увеличение на пътуванията приблизително с 15% на година.

През 2017 година от винетки са събрани близо 352 млн. лв., или с съвсем 26 млн. повече от миналата. Над 240 млн. лв. от тази сума идва от леките коли.

Пред Българска национална телевизия Николай Нанков напомни, че с въвеждането на тол системата, която през 2019 година би трябвало да проработи, главната финансова тежест ще се трансферира към товарните коли, които и амортизират повече пътищата. Според министъра през първата цялостна година работа на система, приходите от пътищата ще са към 1 милиарда лв..

В отговор на въпрос, Николай Нанков сподели, че към този момент се прави оценка на парцелите, които би трябвало да бъдат отчуждени, с цел да се построи разширението на автомагистрала " Тракия ", в сектора сред София и Пловдив. В този сектор придвижването е два пъти по-натоварено в сравнение с в правата сред Пловдив и Стара Загора, и четири пъти по-интензивно в сравнение с сред Стара Загора и Бургас. " В пиковите летни дни сред София и Пловдив минават над 50 000 автомобила на денонощие ", разясни Нанков.

Попитан за проектите за тази година, министърът заключи, че това ще е годината на автомагистрала " Хемус ". Очакванията са да стартира построяването на нови 26 километра от аутобана, като ще върви и проектирането на още 50.

През есента предварително ще бъдат пуснати и нови 50 километра от автомагистрала " Струма " , даде обещание Николай Нанков. Попитан за концепцията на еколозите през Кресненското дефиле да се направи пътно трасе, при което се уголемяват към този момент съществуващите железопътни тунели, той разясни, че в нея има не малко изгоди.

Дали обаче може да се реализира ще реши експертен съвет, който следва да бъде призован. Министърът напомни също, че от Национална компания " Железопътна инфраструктура " са срещу сходен план, защото реализацията му значи прекъсване за четири години на железопътното придвижване сред България и Гърция.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР