Виненият и кулинарен туризъм са перспективен сегмент от икономиката на

...
Виненият и кулинарен туризъм са перспективен сегмент от икономиката на
Коментари Харесай

Зам.-министър Йоцев: Виненият и кулинарен туризъм могат да донесат висока добавена стойност за България

„ Виненият и кулинарен туризъм са перспективен сегмент от стопанската система на селските региони и биха могли да донесат висока добавена стойност за икономическото развиване и разцвет на тези региони в България. Министерство на земеделието и храните поддържа развиването на лозаро-винарския бранш и измежду главните ни цели е достойното позициониране на пазара на българските виновност и питиета, както и на храни и обичайни кулинарни артикули. “

Това разяснява в Пловдив заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев при откриването на XV-то Годишно издание на Международната конференция за винен туризъм /IWINETC/.

Министерство на земеделието и храните предизвиква вложенията и модернизацията посредством националните и европейски политики за поддръжка в бранша, в това число и с последните препоръчани промени в Стратегическия проект. Надяваме се, че използването на тези политики, в комбиниране с одобрените обичаи и майсторски умения и знания на нашите енолози, основава действителни условия за произвеждане на конкурентни артикули и сполучлива реализация. Развитието и надграждането на положителния имидж на българското вино, както и на богатия и разнороден български кулинарен усет, несъмнено се дължи на първо място на напъните на сектора, само че и поддръжката на страната е от основно значение, заключи още заместник-министърът.

Той уточни като образец поддръжката, оказана на бранша през месец март тази година за присъединяване на 26 български винарни за първи път с общ народен щанд на най-голямото интернационално ревю за вино и спиртни питиета Провайн в град Дюселдорф в Германия, а също и предоставената държавна помощ за годишното осъществяване на Международния ден на мавруда на 26 октомври.

Заместник-министърът осведоми и за стартиралия развой на възобновяване на законодателството в бранша , както и обнародваната разпоредба в края на предходната година за сигнализация на пътищата с пътни знаци, указващи дестинации за винопроизводство в селските региони на България, която ще се ползва от август 2024 година.

Той осведоми, че поради измененията във вкусовите привички на потребителите, производството се насочва към нови сортове , като се покачва и търсенето на бели виновност. Сред най-популярните обичайни български сортове, които се показват в другите райони, са Мавруд, Гъмза, Широка Мелнишка лоза, Рубин и Памид, а от белите – Димят, Тамянка, Гергана, както и разнообразни Мискетови сортове – Варненски, Сандански, Врачански и Червен Мискет.

Двудневният конгрес събира близо 100 експерти и специалисти в региона на винения и кулинарен туризъм от над 50 страни от целия свят. Специализираният формат се организира годишно, като изборът на дестинация за провеждането му, носи авторитет и опция на домакините да показват своите обичаи във винопроизводството, благосъстояние си от тероари и културно-историческо завещание. В рамките на семинарите и професионалните дегустации, провеждани по време на форума, се предизвиква основаването на нови партньорства сред производители, преработватели и търговци от целия свят, както и шерване на устойчиви практики и новаторски маркетингови подходи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР