Вината за настоящата мигрантска криза на беларуско-полската граница не е

...
Вината за настоящата мигрантска криза на беларуско-полската граница не е
Коментари Харесай

Минск възразява срещу опитите за натиск

Вината за актуалната мигрантска рецесия на беларуско-полската граница не е на Минск, съобщи на специфична конференция в София посланикът на Беларус Н. Пр. Александр Лукашевич. Срещата бе проведена от Съюз на българските журналисти. Още през април Европейски Съюз е престанал да взаимодейства с беларуските управляващи, а план за интернационална техническа помощ за строителство на центрове за незаконни мигранти е преустановен. Оттогава Европейски Съюз политизира казуса, съобщи беларуският дипломат.

Н. Пр. Александр Лукашевич увери, че Беларус поставя всички грижи за бежанците на негова територия. Изграден е транспортно-логистичен център за към 2000 души, обезпечени са храна и облекла, работа и денонощен медицински център. Страната е похарчила повече от 25 милиона $, раздадени са над 100 тона филантропична помощ.

От беларуското посолство изнесоха забавни данни за метода, по който мигрантите идват в страната. Голяма част от тях са влезнали изцяло легално - с туристически визи, като са отговаряли на всички условия и са заплатили всички такси. В един миг обаче от беларуските управляващи виждат, че в страната влиза избран брой туристи, а в хотелите такива гости не се регистрират. При последвалото следствие излиза наяве, че над 30 туристически компании са се занимавали с споразумяване на документите на въпросните мигранти, в това число са били наемани квартири, където постоянно са живяли по 15 души по едно и също време. Впоследствие тези хора са били пращани на границата с Полша, като са били наемани локални водачи. За един курс се е плащало по 100 евро, което е доста над естественото възнаграждение за транспорт.

От беларуското посолство се оплакаха от изкривеното отразяване на западните медии, което постоянно не дава отговор на действителното състояние на нещата, а следва политическата линия против Беларус.

Минск показва удивление, че се приказва за човешки права, а се постановат стопански наказания на основни беларуски браншове и компании. От посолството подчертаха, че не може да се чака от Беларус да бъде лишен от средствата за защита на границата и да продължи да извършва отговорностите си. Н. Пр. Александр Лукашевич назова това " безогледно очерняне на Беларус, напън и шантаж от страна на европейските сътрудници " и прикани за завършек на глобите против страната му.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР