Винаги трябва да се храним бавно и умерено, дори човек,

...
Винаги трябва да се храним бавно и умерено, дори човек,
Коментари Харесай

Специалистите съветват: Хранете се бавно и умерено, ставайте леко гладни от масата

Винаги би трябвало да се храним постепенно и умерено, даже човек, както се споделя, хубаво е да става леко гладен от масата, с цел да бъде като цяло добре и да се поддържа един физически тонус на организма. При всички случаи преяждането не води до нищо положително, без значение с каква храна. Това сподели в изявление за БГНЕС доктор Александър Кацаров, основен помощник в Клиника „ Гастроентерология” към ВМА-София.

Има ли вкусотийки, с които можем да прекаляваме и с изключение на от напълняване, крие ли преяждането и други рискове - това са част въпросите, на които дава отговор експертът. По думите му, преяждането постоянно е рисково. То се асоциира с възприятие за дискомфорт, за тежест. Това, до което води директно е затлъстяването и обвързваните с него признаци, а и обвързваните с него болести. Еднократното преяждане главно въздейства върху гастроинтестинален тракт, несъмнено, само че натоварва повече сърдечно-съдовата система.

В незабавното на ВМА са идвали доста пациенти след преяждане, които изпитват възприятие за тежест, за болежка, изключително след банкет на целулозни храни каквито са обичайните за тези празници сарми, фасул, леща и така нататък Като цяло идват хора, чиито недоволства не са минали няколко дни и се постанова използването на лекарства, с цел да се успокоят нещата. Разбира се, има хора с избрани здравословни проблеми, които би трябвало да са изключително деликатни във връзка с храната. Става дума за пациенти най-много с ендокринни и сърдечно-съдови болести, които по принцип би трябвало да съблюдават избрана диета, назначена им от съответния експерт, акцентира доктор Кацаров.

Специалистът не разделя храните на такива, с които въпреки всичко можем да си позволим да прекалим във връзка с количеството и такива, с които постоянно би трябвало да внимаваме. Най-точната рецепта, която дава е да не се прекалява, макар че когато човек седне на маса, незабелязано претрупва стомаха си. Доктор Александър Кацаров е безапелационен, че постоянно би трябвало да се храним постепенно и умерено, даже човек, както се споделя, хубаво е да става леко гладен от масата, с цел да бъде като цяло добре и да се поддържа един физически тонус на организма.

Такъв би трябвало да бъде и „ изходът” от коледните пости, а точно преходът към естественото хранене да се прави последователно и в умерени количества. В практиката си експертът не помни да се е сблъсквал с пациенти със съществени недоволства от страна на гастроинтестиналния тракт, разследване на това, че са спазвали пост. По думите му, няма научни доказателства, че лишаването от избран тип храна по време на постите води до някакво заболяване. „ Медицината се базира на обстоятелства и доказателства, т.е. когато няма научнообосновано доказателство, че това нещо води до заболяване, няма по какъв начин да кажем, че води. Постенето е обикновено нещо, доста хора постят и не е потвърдено, че това вреди на организма или пък, че подобен временен период - един месец или 40 дни, е доста сериозен стрес за организма”, безапелационен е доктор Кацаров. Стресът и последствията от него обаче е измежду главните фактори, които пълнят Клиниката по „ Гастроентерология”.

Опитът демонстрира, че младежите главно стигат до експерти като нас поради стрес и претрупан метод на живот, работата, която имат, нередовния темп и яденето на огромно количество неприятни храни, да не кажем отпадъци, регистрира експертът. Около 80% от пациентите в „ Гастроентерология” са там поради така наречен синдром на дразнимото черво, който се среща основно при дамите, защото те са доста по-чувствителни от мъжете. „ Факт е, че по-голямата част от пациентите ни са със синдром на дразнимото черво. Има, несъмнено, и с горнодиспептични недоволства – изключително при по-младите хора и това е изцяло обяснимо, имайки поради нередовното им хранене, темп на живот и засиления фактор на напрежението. Всичко обвързвано с психоемоционални въздействия и стресови положение се отразява на гастроинтестиналния тракт и това води до тези горно- и долнодиспептични недоволства. Към първите се подреждат тежест, отичане, парене зад гръдната кост, а към вторите - още веднъж тежест, отичане, метеоризъм и други клинични недоволства, периодично повтаряне на запек с разстройство”, акцентира експертът.

Алармиращи признаци за синдром на дразнимото черво са кръв и слуз в изхожданията. Тогава наложително би трябвало да се отиде на доктор. Прегледът при експерт е неминуем и в случай че имате родственик от първа линия със злокачествено заболяване на гастроинтестиналния тракт, корем и карцином на дебелото черво, защото за карцинома е потвърдена директна наследствена взаимозависимост, сподели още доктор Кацаров.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР