Винаги се помни в Руската православна църква, че именно тези

...
Винаги се помни в Руската православна църква, че именно тези
Коментари Харесай

Патриарх Кирил: Чрез българите русите са получили езика си

Винаги се помни в Руската православна черква, че точно тези български мисионери през десети век са просветили нашите предшественици със Светата православна черква и са ги приобщили към славянската книжовност, отворили са за тях съкровишницата на християнската просвета и на светоотеческата мисъл.

Това сподели в приветственото си слово Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, което той насочи в приемния салон на Синодалната палата към патриарх Неофит и към митрополитите от Светия синод на Българската православна черква.

Без българското православие не би било и съветското православие, тъй като посредством българите - русите, са получили основите на говоримия, разбираемия за тях език, сподели съветският патриарх. По думите му, по тази причина десетки хиляди съветски бойци, които са положили живота си за освобождението на България от робството, са върнали на братята българи този популярен исторически дълг, който през вековете засвидетелства неугасимата братска любов сред нашите църкви.

В началото на словото си патриарх Кирил се обърна към патриарх Неофит и към Светия синод на БПЦ, като показа, че се радва отново да посети България и да приветства българския патриарх и неговото паство.

Моята настояща аудиенция е обвързвана с доста значима за Вас дата, за нашите църкви и за нашите нации - 140 години от освобождението на България, сподели съветският патриарх. Той напомни, че в героичните събития в освободителната Руско-турска война през 1877-1878 година с особена мощ са се показали високите нравствени качества на съветските воини, които в продължение на доста епохи са били възпитавани в лоното на Руската православна черква.

Като популярен свършек на тази война е свободата и духовното развиване на православния български народ, спасението на неговия език, на културата и на традициите, сподели патриарх Кирил.
Той още веднъж показа, че е признателен за поканата да посети България, благодари за общото празненство в София, както и за опцията да посети местата, свързани с подвига на съветските бойци и на българските опълченци.

Преди това - в Синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил ", Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи молебен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР