Винаги съм вярвала, че мярата е едно от най-важните качества

...
Винаги съм вярвала, че мярата е едно от най-важните качества
Коментари Харесай

Бъдете Учител преди всичко на себе си

Винаги съм вярвала, че мярата е едно от най-важните качества и в случай че човек не я има, то е задължен да я възпита у себе си. Вярно е, че от време на време ни е много мъчно да преценим коя граница къде да сложим. Коя преграда да премахнем и кого да допуснем до себе си. Мисля, че това е урок, който учим цялостен живот. Урокът на взаимоотношенията. Всеки човек е по едно и също време и Учител, и Ученик. Без даже да го осъзнава. Така както хората влизат в живота ни, тъй като имаме какво да учим от тях, по този начин и ние влизаме в техния, тъй като би трябвало да им предадем даден урок.

 Не е належащо да го осъзнаваме. По-вероятно е да разберем това след време, когато можем да забележим по-пълната картина и сме способни да създадем равносметка на събитията. Опитът в никакъв случай не стига. Никога няма да бъдем задоволително пораснали, с цел да можем да преценим всяка обстановка и всеки човек. Това е нещо хубаво, тъй като без извличане на опит, експанзията стопира. Без нея - няма битие. Уроците ни са заложени и преценени на база това, от което се нуждаем като опит. Представете си го накратко, като график. Животът е поредност от срещи с хора и събития. Няма нищо инцидентно и нищо ненужно. Колкото и извънредно да ни се коства, след време осъзнаваме, че е трябвало да се случи. Ще попитате: " къде е свободният избор в цялата картинка. " В метода, по който избираме по какъв начин да учим и да одобряваме уроците. 

 За да учим качествено и придобиването на познанието да е допустимо най-лесно и безболезнено, е належащо да спрем да се съпротивляваме против протичащото се, тъй като то си има причина. Търсете урока, който стои зад всяко взаимодействие, без значение от неговия темперамент. Научете го, с цел да не се повтаря. Ако нещо се повтаря в живота ви, в случай че попадате на хора с аналогични качества, които се държат зле с вас, то това значи само, че се съпротивлявате против познанието за личността ви, което се пробват да ви предадат. Това няма да спре, до момента в който не вникнете в дълбочината на това трудно положение. Не бягайте от него, не го игнорирайте – изживейте го.

 Истината е, че няма по какъв начин да не научим това, което сме си заложили. Свободната воля се състои в това какъв брой бързо и какъв брой качествено ще се развиваме. Трябва да се научим да виждаме както Учителя в другия, по този начин и Учителя в себе си по отношение на всяка една обстановка. Всяка персона е източник на знание. Как ще го тълкуваме ние и по какъв начин ще го приспособяваме към себе си, решаваме сами. Ние всички сме проводници на уроци и на подсъзнателно равнище доста добре знаем на кого би трябвало да донесем знание и от кого би трябвало да получим. Отношенията сред хората целят развиване. Не просто другарство, не просто обвързване, другарство, брак, обич - а развиване, рационализиране, учене. Всяко ново нещо задейства у нас заложби и качества, които без него надали биха се появили и развили. Да съжителствате в рутина - без значение с кого - семейство, родители, половинка, сътрудници - е пагубно. Усилието, смяната, превъзмогването – точно те катализират същинските ни благоприятни условия и ни демонстрират повода за съществуването ни.

 Активирайте сами капацитета си. Това ще помогне и на другите да създадат същото. Не е належащо да им казвате по какъв начин да го създадат, тъй като всеки преоткрива себе си по собствен строго самостоятелен метод. Но гледайки вашия образец, безспорно би поискал да бъде като вас. Така ще направи всичко допустимо да развие личното си по-добро аз. Това е да бъдеш Учител без да налагаш и без да изискваш. Просто Учител, който дава добър образец. Вярвайте, че това е задоволително. Не насилвайте другите да доближат обещано равнище, когато те към момента не са подготвени за него. Всеки има своя лична скорост на учене и развиване и тя е неизмерима с вашата. Замислете се, всеки външен съвет, касаещ нашата персона, си остава външен. Не го усещаме като част от себе си, в случай че преди този момент не сме го потърсили и не сме осъзнали неговата нужда. Затова оставете всеки самичък да реши от какво се нуждае и къде да го потърси. Не ставайте преподавател на мощ.

 Бъдете Учител на първо място на себе си! Обичайте преди всичко себе си, по този начин ще покажете на другите по какъв начин да се обичат. Възпитавайте отдаденост към себе си, с цел да може всеки да осъзнае какъв брой скъп и специфичен е. Този, който цени себе си, ще прави оценка и другите. Този, който обича себе си, ще обича и другите.

Инфо: www.highviewart.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР