Винаги съм се стремял да съм един от кметовете, които

...
Винаги съм се стремял да съм един от кметовете, които
Коментари Харесай

Георги Мараджиев: Изправени сме пред фалит заради цените на газ и ток, очакваме помощ от Василев

„ Винаги съм се стремял да съм един от кметовете, които демонстрират на жителите на общината и хубавото, което се случва, само че и проблемите, с които се сблъсквам всекидневно. Започваме годината не добре. Ще бъда прям, както постоянно. Ще споделя това, което на сесията на Общинския съвет през вчерашния ден споделих и пред общинските съветници и то е обвързвано с действителната заплаха до 2-3 месеца да бъдем изправени пред банкрут, поради цените на газа и тока “, разгласи кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев.

Той прецизира, че това се отнася за 90% от българските общини. „ Ще посоча няколко числа за нашата община, които демонстрират пред какво сме изправени: през месец януари 2021 година сметката за ток за град Стамболийски беше 14 432,96 лева, а през януари 2022 година е в размер на 43 344, 37 лева За газ през декември 2020 година сме имали сметка за 5 630 лв., а през декември 2021 година сумата е 28 249 лв.. Това са сумите единствено за град Стамболийски. Огромна разлика! За цялата община токът за януари 2021 е бил 29 768,55 лв., а за януари 2022 - 77 317,48 лв.. Газ за декември 2020 - 8 873,03лв, а газ за декември 2021 - 35 727,24. Следващия месец чакам 100 000 лв. сметки! “, показва още Мараджиев.

Той добавя, че в това време общата изравнителна дотация за общината е увеличена със сумата от 10 300 лв.. Тази сума е извънредно незадоволителна за покриване на настоящите потребности за съществуването на общината, като е показал това в писмото, което изпратил до министъра на финансите Асен Василев с искане да бъде преразгледана тази изравнителната дотация за община Стамболийски, с цел да може да продължи да работи.

„ В настояването си се позовавам на това, че общината не е компания и не генерира облага, с цел да може да покрива тези разноски. Уличното осветяване, детските градини – всичко това е ангажимент на общинската администрация, която единствено със лични доходи няма по какъв начин да се оправи. Като кмет съм подхванал всички нужни ограничения, с цел да се оправим: ще минем към редуциране на чиновници, ще въведем режим на уличното осветяване, ще спрем климатици и други отоплителни уреди в здания и пространства общинска благосъстоятелност. Отоплението ще е единствено на парно или в случай че няма такова, единствено с един източник на отопление “, оповестява още кметът.

Той добавя, че с тези ограничения няма да може да се оправят сами и мощно се надява получат финансова поддръжка от министерството. В противоположен случай се връщат към 2015-та година, когато, встъпвайки в първия си мандат като кмет е заварил в общинската каса 40 лв..

„ Тогава успяхме да се оправим. Трябва да успеем и в този момент! И най-важното, което желая е хората да са спокойни, че налозите няма да се пипат! Няма да има ремонт на улици, няма да има ремонт на тротоари, няма да има физкултурен салон в гимназията, ремонтите и строителните действия, които сме възнамерявали, ще спрат. За площада, читалището и лятното кино в Стамболийски има средства, които ни бяха отпуснати от държавното управление на ГЕРБ, и тези обекти ще бъдат приключени “, добавя Мараджиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР