Винаги съм обичала Васил Левски. Той е повод да запомня

...
Винаги съм обичала Васил Левски. Той е повод да запомня
Коментари Харесай

Румяна от МГ с награда от „Народните будители и аз”: Патриотизмът съществува и днес

Винаги съм обичала Васил Левски. Той е мотив да запомня от кое място съм, да запомня, че съм българка. Да се гордея със славното си минало. Това показа пред TrafficNews Румяна Денева, която е измежду спечелилите в 12-ото издание на плана „ Народните будители и аз “. Десетокласничката от пловдивската Математическа гимназия „ Академик Кирил Попов” завоюва първа премия със своя роман „ Искрата”, отдаден точно на Апостола на свободата. За написването му се въодушевила, откакто прочела писмата на Левски. А действието се развива след края на първата му обиколка на България.

„ Казва се „ Искрата”, тъй като това е първата искра на вилнеещия по-късно огън”, изяснява момичето. И споделя, че постоянно е желала да се занимава с изкуство, по тази причина мечтае някой ден да прави дизайн на видео игри или анимация. От дребна се вълнува и от тематиката за патриотизма. Според наблюденията на Румяна, патриотизмът съществува и през днешния ден и вълнува доста българи.





Апостолът на свободата е ентусиазъм и за 15-годишната Ема Бонева от ЕГ „ Пловдив”, която пък завоюва първа премия с негова рисунка. „ Винаги рисуването ми е било занимание и пристрастеност, само че в никакъв случай не съм се опитвала да се развъртвам в областта на изкуството професионално. За мен е огромна чест да печеля първа премия с картина на Апостола. Избрах него, тъй като считам, че е доста хубав, има хубави черти”, призна надарената внучка на почетния президент на Локомотив Пловдив Христо Бонев.



Общо 235 произведения бяха показани за присъединяване в самостоятелната конкуренция в тазгодишното издание на плана. Участие взеха възпитаници от 48 учебни заведения и общински центрове от 18 области на България. За трети път в плана има и интернационално присъединяване на деца от българските учебни заведения в Молдова и Република Северна Македония. Те се включиха в креативната конкуренция за написване на есе, стихотворение, роман, мултимедийна презентация и декламация. Учениците посветиха творбите си на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, 200 години от рождението на Добри Чинтулов, 185 години от рождението на Васил Левски, 174 години от рождението на Христо Ботев.

“Основната цел на плана е да се запази българският дух. Да се възпитава младото потомство в дух на обич, великодушие, историческа и родова памет и национална принадлежност. Формиране на младите към родното място и родината”, сподели основателят и началник на плана Кирчо Атанасов. Той уточни, че не можем повече да си позволим лукса цели генерации да не знаят нищо за националните будители и великите българи. „ Надявам се в бъдеще планът да се разгърне и на нови територии в България и да стане част от учебния живот на всички възпитаници в страната”, съобщи Атанасов.



От 2010 година до през днешния ден в „ Народните будители и аз” са се присъединили над 77 000 възпитаници в самостоятелните и групови участия. Настоящото издание се организира под патронажа на президента Румен Радев и на пловдивския кмет Здравко Димитров. На награждаването през днешния ден участва и вицепрезидентът Маргарита Попова (мандат 2012 година – 2017 г.), която е ръководител на националния план.

Всички участници получиха като подарък книга, в която са включени наградените произведения от предходните четири състезанието.

























Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР