Винаги съм настоявал, че войната между Русия и Украйна трябва

...
Винаги съм настоявал, че войната между Русия и Украйна трябва
Коментари Харесай

Румен Радев иска рестарт на Бургас-Александруполис, за да не плащаме на Ердоган

Винаги съм упорствал, че войната сред Русия и Украйна би трябвало да спре. Останалите замразени спорове сред страните също са рискови, най-много този сред Армения и Азербайджан, споделя президентът

България да възвърне проекта за създаване на нефтопровод от Бургас към Александруполис. За това настоя през днешния ден президентът Румен Радев. А повода - скъпите такси, които Турция наложи за прекосяване на кораби и танкери през Босфора и Дарданелите, не разрешавали на страната ни да получава евтини доставки на гориво, заяви 24часа.

Нефтопроводът " Бургас-Александруполис " трябваше да доставя съветски петрол през България за Европа. Той е част от така наречен " огромен енергиен шлем ", дружно с " Южен поток " и АЕЦ " Белене ". Още през 2008 година обаче локален референдум в Бургас се произнесе, че нефтопроводът не би трябвало да се строи. През 2011 година първият кабинет " Борисов " официално взе решение за преустановяване на контракта с Руската федерация и Гърция за въпросния нефтопровод, а през 2013 година държавното управление предложи решението и на Народното събрание. Едноименната държавна компания, която участваше в плана - „ Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ “ ЕАД пък още съществува, въпреки и в разпродажба и с прекъсната комерсиална активност.

Трябва да мислим за обновяване на връзката Бургас-Александруполис, само че сменяйки посоката, тъй като в случай че тя бе замислена за съветски петрол, в този момент би трябвало да мислим противоположното, защото танкерите, с които работи " Нефтохим ", няма да ги има, а ще би трябвало да чакаме 30 дни огромните танкери и да плащаме високи такси, в случай че идват през Средиземно море. Това значи да вършим вложения, които не можем да си позволим. Пътят Солун-Кавала-Александруполис- Бургас-Варна-Русе към този момент няма опция. Предстои да се направи взаимен ръб за съгласуване на тези планове, сподели още президентът по време на конференция " Черно море: По-Близкият изток " по-рано през днешния ден. Радев настоя, че тежкият удар по корабоплаването в Черно море е точно и една от последствията на войната сред Русия и Украйна.

Турция се възползва от обстановката и увеличи таксите за прекосяване през Босфора и Дарданелите с пет пъти. Всички артикули и първични материали, които минават оттова ще нарастнат, уточни президентът. Той акцентира и, че на никое място в интернационалните контракти няма уговорка, която да не разрешава прекосяването на танкери, само че сега такава възбрана е реалност и страната ни не може да построи терминали наоколо до пристанищата си, с цел да може подобен да се разтоварва на тях.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР