Винаги съм им казвал, че се притеснявам за 19 декември,

...
Винаги съм им казвал, че се притеснявам за 19 декември,
Коментари Харесай

Катар след финала на Световното - идва ден за равносметката

" Винаги съм им казвал, че се тормозя за 19 декември, когато шампионатът ще е завършил ", сподели Бертолд Тренкел, основен действен шеф на Qatar Tourism, по време на събитие предходната седмица, припомняйки си годините на полемики с организационния комитет на Катар.

" Защото тогава ще се върнем към естественото. "

Притежавайки големи ресурси от природен газ, Катар подложи на тест изказванието, че не всичко може да се купи с пари, без значение дали става дума за недвижими парцели в Лондон и Ню Йорк, владеене на френски футболен тим или домакинство на Световното по футбол. Но вкъщи това зашеметяващо благосъстояние също по този начин докара до проект за строителство, който надалеч надвишава актуалните потребности на страната в региона на бизнеса и туризма, споделя репортаж на Блумбърг, представен от Днес.бг..

Инвестициите от над 300 милиарда $ в инфраструктура за подготовка на четиригодишния шампионат се преглеждат като част от напъните за понижаване на зависимостта на стопанската система от петрола и газа посредством основаване на други източници на напредък. Бизнесмените и вложителите на място обаче настояват, че неенергийната стопанска система може да се нуждае от инжекция държавна помощ, с цел да се защищити от мощна болежка.

Особено уязвими са браншовете на недвижимите парцели, хотелиерството и хранително-вкусовата индустрия, споделя Чираг Доши, основен капиталов шеф в Qatar Insurance Company в Доха.

" Капацитетът, основан за това мегамащабно събитие, ще се нуждае от време, с цел да бъде усвоен, което ще докара до икономическо закъснение или спад ", сподели той. Това може да окаже напън върху кредиторите им, само че въздействието ще бъде смекчено от мощните финанси на Катар и увеличените разноски за усилване на добива на газ, сподели Доши.

Доха към този момент се изпразваше дни преди финала в неделя. По-малко мачове означаваше по-малко почитатели, които се излежаваха в новопостроените плажни клубове в града или прекосяваха по преди малко приключените тротоари.

Fitch Ratings предвижда, че популацията на страната ще намалее с 8% през 2023 година и ще се стабилизира на към 2,7 млн. души, откакто хората, заети в плановете за Световната купа, се завърнат вкъщи. При преброяването през 2020 година близо половината от популацията на страната са нископлатени служащи, живеещи в общински трудови лагери.

" Може би за Катар ще бъде по-лесно да отпразнува Световното като победа на " сърцата и мозъците " за себе си и за целия арабски свят и да я остави по този начин ", споделя Али Ал-Салим, кувейтски съосновател на капиталовата консултантска компания Arkan Partners. " Те могат да си го разрешат. "

Катар вижда стопански подтик от шампионата, който също по този начин форсира самодейностите му за диверсификация, съобщи държавен чиновник в отговор на молба за коментар.

Страната си слага за цел до 2030 година 6 млн. задгранични гости да я посещават годишно, което е съвсем три пъти повече от броя им през 2019 година, сподели служителят. Катар към този момент вкара и промени в региона на недвижимите парцели и пребиваването, с цел да укрепи стопанската система. " Световното състезание по футбол беше неповторим маркетингов трамплин за повишение на осведомеността за дестинацията ", сподели служителят.

За няколко седмици нормално празните здания, които са ситуирани в бизнес и жилищните квартали на Катар, се изпълниха с задгранични гости, защото страната одобри стотици хиляди почитатели едновременно.

Подготовката за посрещането им докара до повишаване на цените на жилищата. Споразуменията сред ФИФА и организационния комитет на Катар принудиха доста от хотелите в страната да освободят дългогодишните си жители.

Междувременно Катар беше отдал чартърен 60 000 жилищни жилището за почитателите, което увеличи наемите с 20-30%, по оценка на Cushman & Wakefield през октомври. Този " невиждан скок " в търсенето обаче неизбежно ще бъде последван от спад през първото тримесечие на 2023 година

Сега, когато туристите си потеглят, наемодателите се борят да спрат загубите си. Групите на емигрантите във Фейсбук са цялостни с разкази на наематели, които споделят, че наемодателите желаят двугодишни контракти на повишени цени. Затова доста наематели споделят, че ще рискуват, когато туристите се изнесат.

В лудото бързане за довеждане докрай на хотелското и жилищното строителство преди спортното събитие доста планове бяха приключени, само че доста и не бяха.

Луксозният хотел Andaz Doha трябваше да бъде приключен в края на 2022 година, само че забавянето на веригата за доставки значи, че той ще отвори порти едвам през идната година. Строителните служащи не престават да се суетят към изкуствения остров Геван, цялостен с голф игрище, търговски площи и място за 3500 поданици. Неговите атракции остават затворени.

Липсата на доходи от Световното състезание може да се окаже проблем за някои от тези нови обекти. По оценка на един хотелиер, в случай че по време на шампионата са били цялостни, новите хотели са можели да си възвърнат 15% или повече от разноските за строителство. Собствениците на жилища в търсените жилищни квартали можеха да чакат да ги отдадат чартърен за към 1000 $ на вечер.

Но даже парцелите, които са били отворени по време на футболния шампионат, в този момент би трябвало да се борят с пренаселения пазар. Само през последните няколко месеца са открити към 14 000 или 15 000 нови хотелски стаи, съгласно Катарския туристически център. Преди Световното състезание процентът на претовареност се движеше под 60%.

Изграждането на нови офиси и жилищни здания в полуразрушения, плануван град Лусаил, в който след завършването му ще живеят към 200 000 души, значи, че следва още по-голямо предложение.

Не е като Катар да не разполага с пари. Повечето компании за кредитен рейтинг и вложители имат вяра, че държавното управление в последна сметка ще се намеси, с цел да понижи част от болката.

Финансовата позиция на страната единствено се ускорява, защото Европа гледа оттатък Русия, с цел да задоволи енергийните си потребности. Катар уголемява потенциала си за доставка на полутечен природен газ с повече от 60% и към този момент е сключил покупко-продажби за изпращане на доставки до Китай и Германия за 15 или повече години.

" Усилията на политиците да продължат да диверсифицират и развиват невъглеводородната стопанска система получиха трагичен подтик от семейството на най-големия театър в света ", съобщи Акбер Хан, старши шеф по ръководство на активи в катарската компания Al Rayan Investment. " Скоростта и триумфът на бъдещите ограничения ще дефинират какъв брой мощно ще продължи тази наклонност ", оповестява Bloomberg TV Bulgaria.

Някои, като Тренкел от Qatar Tourism, споделят, че Световната купа ще вдъхне нов живот на туристическия бранш, който постоянно е оставал на назад във времето пред по-бляскавия Дубай. Посетителите от Саудитска Арабия, които изчезнаха след дипломатически спор през 2017 година и останаха настрани по време на пандемията, още веднъж съставляват 24% от туристите на страната - най-големият дял от която и да е страна.

Агентите на недвижими парцели се надяват, че държавното управление ще продължи да разхлабва политиките за издаване на визи и престояване, с цел да насърчи повече вложения от страна на чужденците. Според Абас Уни, началник на отдел " Продажби " в Land Royal Properties, семейството на шампионата е ускорило разбирането, че някои закони би трябвало да бъдат изменени, с цел да се развива стопанската система.

" Световното състезание по футбол е опция и подарък, златен подарък ", споделя Уни. " Те би трябвало да се приготвят, с цел да улеснят хората, които желаят да дойдат да живеят в Катар, да влагат. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР