Винаги когато има напрежение - сега то е заради предаването

...
Винаги когато има напрежение - сега то е заради предаването
Коментари Харесай

Юлиан Попов: Разговорите за зеления преход на регионите е закъснял с поне 20 години

Винаги когато има напрежение - в този момент то е поради предаването на проектите в Брюксел и настъпи в избирателен интервал, има политически партии, които недобросъвестно се възползват, скачат върху митинга и го разпалват още повече. Това сподели нощес министърът на околната среда и водите Юлиан Попов в предаването „ На фокус " по Нова телевизия във връзка митингите на миньорите и енергетиците.

По думите му диалозите за зеления преход на районите е просрочен с най-малко 20 години. „ През 2003 година влезе в деяние директивата, която вкара пазара на въглеродните излъчвания, а през 2005 година стартира самият пазар. Ние седим до ден сегашен и едвам в този момент започваме да го водим и не сме готови. Неизбежно се стига до тези конфликти ", уточни той.

Основният фактор, който дефинира ориста на въглищната сила, е пазарът, уточни Юлиан Попов. Тази година производството на електричество от въглища е паднало с 25%, уточни той. „ Можем да преговаряме за елементи, отсрочвания, избрани условия, формулировки, само че не за пазара. Заради цената на въглеродните излъчвания въглищната електрическа енергия е доста скъпа, неконкурентноспособна и тя се притиска от новите технологии и от обстоятелството, че ние сме в интегриран пазар ", уточни той.

По думите му би трябвало да се ускорят изискванията за новите вложения във въглищните райони. „ Специално „ Марица изток " е район с извънреден капиталов капацитет, само че би трябвало да бъде подсилен регулаторно от страната. С концепцията за общ проект общата капиталова стойност на района се резервира и това е доста, доста значимо ", акцентира Юлиан Попов.

„ Дори да се затвори самото произвеждане в този момент най-малко 3000-4000 души ще би трябвало да бъдат ангажирани в продължение на 10 години, с цел да могат да възстановят терените, които са част от мините ", съобщи Попов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg