Винаги има някакво значимо събитие, което определя дадена година. Но

...
Винаги има някакво значимо събитие, което определя дадена година. Но
Коментари Харесай

Кои са най-значимите събития от последните няколко десетилетия

Винаги има някакво значимо събитие, което дефинира дадена година. Но дали знаем какво значимото събитие, случило се тъкмо в годината, в която сме родени?

Ето някои от най-важните исторически събития от последните десетилетия, които са оформили света подобен, какъвто го познаваме през днешния ден - подбрани от Showbizz Daily.

Направи ме прочут

През февруари 2005 година се появява платформата за шерване на видеа YouTube. Тя е основан от Чад Хърли, Стив Чен и Джавед Карим и бързо набира известност, защото ползата на потребителите е голям. За рекордно кратко време хората стартират да качват и споделят видеоклипове.

Евро валута
 Снимка 638532
Източник: iStock

На 1 януари 2002 година, след десетилетие на подготовка, в 12 страни от Европейския съюз са въведени евромонети и банкноти - и това е най-голямото прекосяване към пари в брой в историята. Всъщност еврото е въведено през 1999 година, само че през първите три години се употребява единствено за електронни заплащания и счетоводни цели.

Терористичните офанзиви на 11 септември

През 2001 година терористи от Ал Кайда атакуват Съединените щати, като употребяват отвлечени пътнически самолети и унищожават кулите близнаци в Ню Йорк. След това разрушават аероплан в Пентагона в окръг Арлингтън. Убити са съвсем 3 000 души.

Гугъл

От 1998 година насам съвсем не е нужно да търсим в книгите, в случай че желаеме да знаем отговора на нещо. Гугъл постоянно ще го откри вместо нас. Лари Пейдж и Сергей Брин основават търсачката още до момента в който са студенти в Станфордския университет.

Смъртта на една принцеса

Светът е шокиран, когато на 31 август 1997 година принцеса Даяна умира в автомобилна злополука дружно с приятеля си Доди ал Файед. Англия губи освен член на кралското семейство, само че и принцесата на народа си.

Свободата на Мандела

През февруари 1990 г. Нелсън Мандела, един от видните водачи на придвижването за независимост, е освободен от пандиза в Южна Африка след 27 години изгнаничество.

Аварията в Чернобил

Вследствие на детонацията, породена от човешка неточност, на един от реакторите в атомната електорцентрала в Украйна, през 1986 година в околната среда се изпускат големи количества радиация и радиоактивни материали. Те засягат здравето и сигурността на хиляди хора. Историята е разказана извънредно въздействащо в едноименния сериал на HBO.

Супер Марио
 Снимка 638530
Източник: iStock

Видеоиграта Mario Bros. е пусната за първи път като аркадна игра на Nintendo в Япония през 1983 година След това тя се радва на огромен триумф в американските игрални зали и по нея даже е сниман филм. Супер Марио продължава да бъде сполучлива и до през днешния ден.

Представете си, че няма Ленън

През декември 1980 г. Джон Ленън е прострелян и погубен пред жилището си в Ню Йорк. Той е един от най-емблематичните музиканти освен на Бийтълс, само че и на цели нялолко генерации.

Apple Computer Company

Създадената от Стив Джобс и Стив Возняк компания започва през април 1976 година Тя е извънредно сполучлива през цялото време, а през 2010 година се превръща в най-голямата софтуерна компания в света, оценена на над 700 милиарда $.

Битката на половете

Над 30 000 фенове участват на тенис мача в Хюстън през 1973 година и почти 90 милиона са пред телевизионните приемници по целия свят. Това е един от най-гледаните тенис мачове в историята. Състезанието е сред професионалните тенисисти Боби Ригс и Били Джийн Кинг. В последна сметка Джийн печели - и освен възхищението на хората и премията от 100 000 $. Тя прави голямо изказване за равенството сред мъжете и дамите.

Увеселителен парк The Walt Disney

Тематичният парк е открит през октомври 1971 година Разположен покрай Орландо, Флорида, теренът е издигнат върху мочурища, които Уолт Дисни купува през 60-те години на предишния век. За страдание той почива през 1966 година, преди съоръжението да бъде приключено.

Краят на Бийтълс

Групата публично се разпада през април 1970 година, когато Пол Маккартни обществено декларира, че я напуща. Един месец по-късно е публикуван Let It Be - последният албум на именития квартет.

Разходка на луната

На 20 юли 1969 година се случва едно от най-невероятните достижения на индивида. Американският астронавт Нийл Армстронг стъпва на Луната и експлицитна безсмъртните думи: " Това е една дребна стъпка за индивида, един голям скок за човечеството. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР