Вим Вендерс се завръща в София почти 10 години след

...
Вим Вендерс се завръща в София почти 10 години след
Коментари Харесай

Вим Вендерс идва на София Филм Фест с най-новия си филм „Потапяне”

Вим Вендерс се завръща в София съвсем 10 години след представянето на кино лентата си „ Снимки в Палермо “ пред българската аудитория. Президентът на Европейската кино академия и международен занаятчия на киното избра столицата на Обединена Европа през първата половина на 2018 София, с цел да показа амбициозния си план „ Потапяне “, филмът, който откри 65-тия кино фестивал в Сан Себастиан.

„ Потапяне ” („ Submergence ”) е любовна история, която води фена в изцяло другите светове на двамата основни герои Даниел Фландърс и Джеймс Мор – в функциите са Алисия Викандер и Джеймс Макавой.

„ Тематично по-умерен от огромните кинотворби на Вендерс, „ Потапяне ” е просто филм за любовта, за смисъла на живота, увеличаващия се дефицит на естествени запаси и конфикта сред Запада и радикалния ислямски тероризъм ”, написа в ревюто си The Hollywood Reporter.

В стая без прозорци на африканското крайбрежие, англичанинът Джеймс Мор е заложник на джихадисти.

Представяйки се за специалист по положението на водните ресурси, той отразява интензивността на Ал-Кайда в покрайнината. След залавянето му е инсценирана екзекуция и Джеймс е отведен в Сомалия. На хиляди километри от там, в морето край Гренландия, Даниел Фландърс се приготвя за потапяне в морските дълбини. Тя е биоматематик, с френско-австралийски генезис, захласната от живота в най-големите морски дълбини. Киноразказът връща фена във времето до предходната Коледа, когато двамата герои се срещат инцидентно във френски хотел на атлантическото крайбрежие и се влюбват един в друг…

Филмът на Вендерс е основан по едноименния разказ на Дж. М. Леджърд, а сценарист е Ерин Дигнъм (сценарист и на последния режисьорски филм на Шон Пен „ The Last Face ”). Сред останалите артисти с основни функции в „ Потапяне ” са Шарлот Рамплинг, Александър Сидиг и Одри Кутури.

Още шест от най-важните заглавия във филмографията на Вим Вендерс ще могат да видят киноманите през март.

Първият от тях е възобновената цифрова версия на отличения със „ Златна палма ” в Кан „ Париж, щата Тексас ” („ Paris, Texas ”, 1984). В основните функции блестят напусналия ни неотдавна Хари Дийн Стентън и Настася Кински, а създател на забележителната музика е Рай Кудър. СФФ ще бъде първият фестивал в света след Берлин, на който ще се покаже и цифрово възобновената версия на „ Криле на желанието ”, с истинското заглавие „ Небето над Берлин ” („ Der Himmel über Berlin ”).

Филмът предлага на фена полет над Берлин сред вълшебството и действителността и носи на Вендерс премията за най-хубав режисьор на фестивала в Кан през 1987, както и още доста международни награди. Той става мотив за издаването на първата книга с фотографии на огромния занаятчия на образните изкуства – „ Written in the West ”.

Троен 3D Вендерс-акцент включва поетичното есе, отдадено на Пина Бауш „ Пина ” (с номинация за документален „ Оскар ”), изключителният документален филм, отдаден на архитектурата, „ Катедрали на културата ”, и игралният психически роман „ Всичко ще бъде наред ”.

„ Сигурен съм, че когато сходни технологии се включат при усилването на знаци в интимната драма, филмите ще придобият друго измерение, ще допрян публиката по друг метод, като я приближат напълно действително до персонажите. ” Така Вендерс разяснява триизмерния си игрален филм „ Всичко ще бъде наред “, основан по сюжет на Бьорн Олаф Йоханесен, с Джеймс Франко и Шарлот Генсбур („ Нимфоманка ”, „ Меланхолия ”, „ Антихрист ” на Ларс декор Триер) в основните функции.

Уникалната творба „ Солта на земята ” – вълнуващ филм-портрет на един от най-талантливите фотографи на всички времена, бразилеца Себастиао Салгадо, също е част от филмите с подписа на Вендерс, които ще забележим на СФФ през март.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР