Вилнюс е едва началото. Украйна иска НАТО да ѝ даде ясен

...
Вилнюс е едва началото.
Украйна иска НАТО да ѝ даде ясен
Коментари Харесай

Трънливият път на Украйна към НАТО - какви са вариантите

Вилнюс е едвам началото.

Украйна желае НАТО да ѝ даде явен път към участие на срещата на върха в Литва тази седмица. И настояването връзва страните членки на Алианса на възел, написа " Политико ".

Просто почакайте, до момента в който би трябвало да вземат същинско решение.

Когато стрелбата в последна сметка спре, съдружниците от НАТО ще би трябвало да изберат: Украйна вътре ли е, или вън? Това е моментът, който в действителност ще сложи на тестване единството на Алианса.

Киев желае да се причисли към НАТО незабавно щом военните дейности приключат и в това време се застъпи за това Алиансът да сложи Украйна на съответен път към участие. Той твърди, че това заричане ще подкрепи сегашните военни старания, като не оставя място на Русия да счита, че може да отдели Украйна от Запада.

Съюзниците обаче се затрудняват да отговорят на настояванията на Киев. И до момента в който компромисът е в развой на реализиране, прочувственото лобиране и усилените договаряния са единствено дребна част от една доста по-голяма политическа борба за Европа и бъдещето на Украйна, откакто стартират договарянията за преустановяване на огъня.

Може ли страна със противоречиви граници да получи участие? Дали участието в НАТО ще бъде реализирано единствено след спокойно съглашение с Москва? Какво да кажем за съдружниците, които (до момента негласно) не са въодушевени по отношение на присъединението на Украйна?

Ето го и притеснителният образец с Швеция - страна, която не буди несъгласия за присъединението си към НАТО, чиято кандидатура все пак е в застой повече от година. Украйна е доста по-сложна и ще изисква доста повече политически старания.

" По създание всички са съгласни с концепцията, че участието на Украйна в този момент е нещо рационално, което би трябвало да се реализира в даден миг ", съобщи Камил Гранд, някогашен помощник-генерален секретар на НАТО. " Всички осъзнават, че ще отнеме известно време, само че какви са изискванията за действително участие? Каква е обстановката на фронтовата линия? ".

Или, както се изрази почитан източноевропейски посланик: " Ако беше неизбежно решение да се одобри Украйна, би било огромна драма ".
 Украйна упорства за явен ангажимент от НАТО
Украйна упорства за явен ангажимент от НАТО

Берлин желае да избегне вид Владимир Путин да тества член 5

Какво може (и какво не може) да получи Украйна в този момент

Украинските публични лица се пробват да избегнат провокиращ политически спор в бъдеще, като убеждават водачите на НАТО да създадат поръчка в този момент - даже в случай че действителното участие последва по-късно.

Това е " значително и жизненоважно за вземането на политически решения ", уточни Олга Стефанишина, вицепремиер на Украйна по въпросите на европейската интеграция. " Това е също толкоз значимо, колкото и военната поддръжка за Украйна ", акцентира тя в изявление.

Във Вилнюс съдружниците възнамеряват да основат нов съвет НАТО-Украйна за договаряния с Киев, както и да създадат някакъв алегоричен жест към Украйна - дружно с повече практическа помощ, тъй че украинските сили да преминат към западните стандарти.
 23 страни поддържат Украйна за НАТО
23 страни поддържат Украйна за НАТО

Португалия е последната, дала единодушие

Херметическият сигнал за участие, на който се надяват украинските чиновници, обаче надали ще се материализира изцяло - просто е прекомерно противоречив за момента.

В частност Съединени американски щати и Германия демонстрираха най-силно съмнение, когато става дума за трънливия спор за бъдещето на Украйна в НАТО.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беше прям, че е срещу " елементарно " присъединението на Украйна към НАТО.

Все още има угриженост по отношение на приемането на страна, в която има съветски нашественици в продължение на съвсем десетилетие и която към момента има да претърпи доста демократични промени. Вашингтон също се притеснява, че отправянето на съответна покана би провокирало Кремъл - т.е. Владимир Путин - да обмисли по-драстичен вид, с цел да попречи на Киев в миналото да се ориентира политически на запад.

А в Германия канцлерът Олаф Шолц неотдавна прикани водачите на страните от НАТО да погледнат " трезво " на кандидатурата на Украйна и съобщи, че предлага " да се съсредоточим във Вилнюс върху това, което в този момент е безспорен приоритет: а точно укрепването на същинската бойна мощност на Украйна ".

Дипломати, работещи по въпросите на НАТО, показват, че както американската, по този начин и немската позиция ненапълно са омекнали през седмиците преди срещата и съдружниците от източния фланг са съумели да реализират отстъпки по въпроса. Очакванията са, че на срещата на върха съдружниците от НАТО ще надвишават неразбираемото заричане на Алианса от 2008 година, че Украйна " ще стане " член в даден миг.

Остава обаче контингент от скептици, които желаят " да бъдат приложени условия " към кандидатурата на Украйна за участие, означи почитан централноевропейски посланик. Те желаят да подсигуряват, че окончателните обещания не са дадени прекомерно рано, добави дипломатът, тъй че да се избегне обстановка, " при която слагането на отметка в квадратчето ще докара до автоматизирано отправяне на покана ".
 НАТО обмисля да улесни пътя за участие на Украйна
НАТО обмисля да улесни пътя за участие на Украйна

Съединени американски щати са склонни да разрешат на Киев да избегне формалната процедура на кандидатстване

Зад кулисите остава чувството, че даже някои държавни управления, които обществено декларират поддръжка, имат неизказани терзания.

Действително, някои западни публични лица споделят опасенията на Съединени американски щати, че формалната покана на Киев да се причисли към Алианса може да накара Путин да предприеме по-крайни ограничения. Други смятат изискванията за участие на Украйна в НАТО за евентуална част от мирните договаряния.

" Най-използваният мотив е рискът от ескалация ", изясни Наталия Галибаренко, дипломат на Украйна в НАТО, във връзка разказа, който от време на време чува от сътрудници. По нейни думи някои от приятелите на Украйна " понякога " демонстрират, че имат вяра, че една покана ще " заличи всяка опция за договаряния с Путин ".

Тя означи, че не е съгласна с това мислене " заради простата причина, че Путин стартира инвазия против Украйна под безусловно подправен претекст ".

Краят на играта

Продължава и несигурността за това по какъв начин ще свърши войната - или даже по какъв начин да се дефинира какво е " край ". Ще одобри ли Украйна преустановяване на огъня, в случай че Русия задържи Крим, да вземем за пример? И в случай че да, може ли да влезе в НАТО?

Тези въпроси приказват за комплицираната задача да се дефинират вероятностите за участие на Украйна, до момента в който фронтовите линии към момента се изместват.

" Дебатът безспорно ще се ускори и ще се разгори още веднъж ", предвижда западноевропейски посланик. " Но линиите, начертани от някои съдружници, са доста твърди ", добави той. " Не мога да си показва реален спор по отношение на участието на страна, която е отчасти окупирана, тъй че всичко ще зависи от положението на играта, когато военните дейности приключат ".

И въпреки всичко, съгласно поддръжниците на Украйна в НАТО слагането на пауза на проектите за участие заради тези усложнения всъщност разрешава на Путин да дефинира по кое време и по какъв начин Украйна да се причисли към НАТО.

Гранд, някогашният помощник-генерален секретар на НАТО, съобщи, че е належащо " да се отдръпнем от правото на несъгласие на Русия ", като уточни, че " има забавни прецеденти ". Западна Германия, да вземем за пример, се причисли през 1955 година, до момента в който към момента беше разграничена от Източна Германия.

Това са тайните диспути, които текат към НАТО сега, като поддръжниците на украинското участие считат, че техните доводи последователно надвиват.

" Някои съдружници считат, че участието е рисковано, само че те омекват ", настоя първият почитан посланик от Източна Европа. Съюзниците, добави той, " не желаят да дадат на Путин сигнал, че нищо няма да се случи, в случай че войната продължи ".
 Столтенберг отсече: НАТО няма да причисли Украйна по време на война
Столтенберг отсече: НАТО няма да причисли Украйна по време на война

Въпреки уверенията на Киев, че 18 членки поддържат кандидатурата

При неналичието на идно присъединение към НАТО, западните сили, като Съединени американски щати, Англия, Германия и Франция, работят върху така наречен гаранции за сигурност за Украйна - двустранни съглашения, с цел да продължат да дават помощ на Киев. И макар че остава неразбираемо дали тези съглашения ще се разграничават значително от съществуващата помощ, концепцията е да се направи жест на дълготраен ангажимент за Украйна, до момента в който участието ѝ стане допустимо.

" Добрата вест ", съобщи Галибаренко, украинският дипломат в НАТО, е, че " част от бъдещите гаранции за сигурност към този момент са приложени , като да вземем за пример военна помощ, образование, наказания, финансова помощ, напън и изолираност върху Руската федерация ".

Украйна, дружно с редица източни съдружници, обаче също даде да се разбере, че въпреки следвоенните уверения да са от изгода, те не би трябвало да заместват съответен прогрес по участието в НАТО.

" Това не е подмяна ", настоя Галибаренко, а просто " краткотрайна наредба, до момента в който не бъдем обхванати от член 5 " - прословутата уговорка на НАТО за това, че офанзива против един е офанзива против всички.

Партньорите на Киев изпитват убеденост, само че признават, че следва доста работа и месеци (или години) на диалози.

" Дебатът по какъв начин да стане това продължава и ще продължи ", съобщи почитан посланик от Северна Европа. " Това не може и няма да чака до края на войната. Украйна няма да бъде изоставена ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР