Вили Лилков и председателят на партия КОД Петър Москов основават

...
Вили Лилков и председателят на партия КОД Петър Москов основават
Коментари Харесай

Вили Лилков и Петър Москов влизат в коалиция „Синя София“ за местните избори

Вили Лилков и ръководителят на партия КОД Петър Москов основават коалиция „ Синя София “ за локалните избори на 29 октомври. С нея съоснователят на ДСБ ще се кандидатира за кмет на столицата.

 

„ Влизаме в диалози с десни политически партии и жители за основаване на коалиция „ Синя София “, с която ще се записваме на идните изори “, разгласи Лилков на брифинг в Българска телеграфна агенция. Той към този момент е разгласен за кандидат-кмет от Инициативен комитет. Коалицията ще показа цялостна листа за общински съветници и претенденти за 24-те региона на столицата, както и за близките обитаеми места.

Зад кандидатурата му застават още Мартин Табаков, Любо Канов, Ирена Тодорова, Иван Сотиров, Росен Елезов, Иван Стамболов. Програмата си те ще показват при започване на септември.

 

Лилков изясни, че задачите му са София да е град, който подсигурява сигурност и високо качество на живот, без олигархични зависимости, съвременен и отворен към нововъведения и зелена стопанска система, да се развиват зелената система, минералните извори и отворени пътища към близките планини, както и да е освободен от комунистически знаци.

 

Време е за смяна, която да направи София от град с национално значение град с европейско значение, сподели той.

Петър Москов изясни, че имат упоритост да завоюват кметските избори, да пратят мощна група в общинския съвет и да завоюват оптимално доста районни кметове.

„ Има арогантна проява в издигането на господин Терзиев за кмет, която гласи следното: заченатия, умислен във върховете на комунистическата върхушка преход, мина под натиска на това, че те овладяха икономическите запаси. Сега с тази кандидатура ни оповестяват, че желаят още веднъж да се върнат публично, от първо лице, в политическата власт и то през София. Това е неприемливо и това не е диалог за предишното, а за сегашното, тъй като тези хора ни оповестяват, че сегашното и бъдещето зависят и са свързани с хора, чиято генеза е в тъмното българско комунистическо минало. Разказът за отхвърли от Държавна сигурност и пипалата на предишното не е роман за паметта или е по-малко роман за паметта, а за днешния ден, за всеки бизнес, който в последните 30 години беше тъпкан от престъпния преход, формиран и написан от бащите и дядовците на тези, които в този момент се явяват като демократична опция “, сподели Москов.

 

„ От другата страна имате ГЕРБ, които бяха извикани преди 10 и повече години, с цел да се опълчват, скъсат тези червени, мафиотски пипала. Те освен не го направиха, а станаха част от използването на тази машина, започнаха да я използват за лична цялостен. За да може господин неразбирателство като господин Бонев да наподобява логичен на част от софиянци, за това виновност носи ГЕРБ “, сподели още той и разгласи, че „ Синя София “ е опция за всеки софиянец, който не вижда себе си в тези два олигархични модела “.

Иван Стамболов го разказа като човек, отговарящ на двете съществени условия за кмет на столицата – политик и специалист в градоустройствените въпроси.

„ Силно належащо е кандидатура като на проф. Лилков да се появи, с цел да върне тези идеалистични времена от 90-те години преди огромното ОДС, когато всички вървяхме по улиците, развявахме сини флагове от прозорците и знаехме за какво го правихме “, сподели той.

Стамболов разяснява и обвиняванията, че кандидатурата на Лилков е за да разцепи обединяването към Васил Терзиев в София. Той бе повдигнат като претендент на Политическа партия, Демократична България и „ Спаси София “, като от ДСБ-София препотвърдиха поддръжката си за него, откакто стана ясно, че и Лилков влиза в играта за София.

 

„ Най-жизнената им опорка беше, че проф. Лилков ще разцепи дясното, само че аз няма да се уморя да дублирам, че той няма да разцепи дясното, а лявото, тъй като това, от което се оплакват, че проф. Лилков цепи, то не е дясно. Лявото е разцепено на остаряла класическа болшевишка левица в лицето на Българска социалистическа партия и на новомаркусиантска културно-марксическа левица в лицето на всички образования и формирования като „ Да, България “, Политическа партия и т.н “, сподели още той.

 

Аз чакам ГЕРБ да имат собствен претендент за кмет. По отношение на поддръжка от симпатизанти на ГЕРБ, аз не бих отказал поддръжка от тях, изясни Лилков. Той не отговори кого ще предложи „ Синя София “ за ръководител на Столичния общински съвет.

 

Запитан за промяната на датата на националния празник от 3 март на 24 май, той изясни, че съгласно него не е било мястото този диалог да се включва в конституцията.

 

Български земеделски народен съюз – София, КОД, Демократично деяние и Национална движение „Симеон Втори" са партиите, с които се водят диалози. Подкрепа са изразили и от Съюза на репресираните и „ Български либерален конгрес “.

 

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР