Виктория Томова се размина на косъм с класиране на своя

...
Виктория Томова се размина на косъм с класиране на своя
Коментари Харесай

След 3-часова епика: Томова беше на гейм от дебютен WTA финал, но отстъпи в решителен тайбрек

Виктория Томова се размина на косъм с класиране на своя дебютен WTA край. Българката отстъпи на Пейтън Стърнс с крайното 7:6(6) 5:7 6:7(4) за маратонските 3 часа и 18 минути игрово време. Така първата ни ракета се размина с възможноста да завоюва най-голямата купа в своята кариера, откакто до момента можеше да се похвали с 18 завоювани купи на равнище ITF и една от категорията WTA 125, което има тежестта на мощен Чаланджър в женския тенис.

 Вики въпреки всичко ще прибави нови 69 точки към актива си за международната класация и ще се завърне в топ 80, правейки скок от 9 позиции в класацията, а на следващия ден в разногласието за трофея, Стърнс ше се изправи против една всред Маяр Шериф и Камила Рахимова, до момента в който родната ни представителка потегля към Париж, където на старта я чака борба с 16-ата сложена - Екатерина Александрова.

Още първият гейм се трансформира в същинска борба, като българката се оказа по-устойчива от двете на корта и проби след към 10-минутна борба. Томова продължаваше да впечатлява с доста усъвършенстваното си сервиране от началото на шампионата и скоропостижно усили задатъка си до 2:0, само че американката заигра надалеч по-солидно в идващите минути и справедливо изравни при 2:2.

Последва серия от общо седем следващи пробива, а нашата сънародничка сервираше за триумфа в сета при 5:4 и даже имаше сетбол, единствено че Стърнс не се съобщи и вкара сета в тайбрек. Там още веднъж Вики имаше ранното преимущество в резултата и затвори дългия гейм с 8:6 точки в своя изгода, макар че пропиля преднина от 6:4, като по този начин се приближи единствено на сет от класиране за финала.

Отговорът на международната номер 81 беше неотложен и тя надалеч по-често се престрашаваше да потърси изработката на завършващ удар. Родната ни представителка се бранеше оптимално добре, единствено че мощта на американката вземаше връх и тя осъществя два следващи брейка, с цел да се откъсне напред с 5:2. Томова обаче не се беше предала и освен доближи до паритет в резултата, а имаше геймбол, с цел да поведе с 6:5, единствено че тъкмо тогава влезе в поредност от необикновени за себе си неточности и доста скоро се стигна до тъждество в обособените елементи.

Финалният сет започва по желан метод за българката, която стоеше надалеч по-солидно в продължителните замени, до момента в който играта на нейната съперничка беше на приливи и отливи, а това разреши на международната номер 84 да вземе стабилен задатък от 3:0 гейма. Вики изглеждаше подготвена да пресече финалната линия и взе на нула идващото си подаване, с цел да усили преднината си до 4:1, само че обратите не приключваха с това и Стърнс откри сили да докара нещата до още един тайбрек.

Там Томова се стараеше да задава високо движение, само че беше изоставена напълно от първото си подаване и първите шест разигравания приключиха с мини пробиви, като нашето момиче изравни за 3:3 с великолепен бекхенд уинър по диагонала. Американката първа съумя да вземе точка на личен сервис и си завоюва два мачбола, повеждайки с 6:4, а още първата опция беше оползотворена от миналогодишната осминафиналистка на US Open.

 

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР