Виктория“(H1N1) и Дарвин“ (H3N2) са щамовете, които най-вероятно ще ни

...
Виктория“(H1N1) и Дарвин“ (H3N2) са щамовете, които най-вероятно ще ни
Коментари Харесай

Доц. Кунчев бие тревога: Грипните щамове „Дарвин“ и „Виктория“ ни удрят наесен, троен скок на ковид заразените

„ Виктория “(H1N1) и „ Дарвин “ (H3N2) са вариантите, които най-вероятно ще ни разболяват тази зима. Това изясни пред „ Телеграф “ основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той изясни, че те са включени и в противогрипната ваксина за сезона.

„ Все още се опитваме да се ориентираме, само че към този момент няма нещо притеснително. Имам поради по-ранна вълна по света или да се чака по-тежко протичане. Тази година осигуряваме и повече ваксини за възрастните хора над 65 години - над 380 000 бройки, като настрана ще има и за свободния пазар “, посочи Кунчев.

По думите му първите доставки се чакат у нас след 15 септември и на процедура от октомври акцията по имунизация може да стартира. Общопрактикуващите лекари към този момент са подали поръчките си.

Тенденция

Доц. Кунчев обаче открои притеснителна наклонност - той посочи, че има троен скок на болните от коронавирус.

„ Това не е по никакъв начин за занемаряване. Причината е, че сезонът пристигна. Затова преди изтъкнахме, че коронавирус ще се трансформира в респираторен вирус като грипа. Точно това имахме поради. Само за месец броят на болните се увеличи от 3,1% на 10,6% като заболеваемост, което е близо три пъти “, сподели основният държавен здравен контрольор. Той обаче изясни, че това не е толкоз съдбовно, в случай че клиничното протичане на заболяването протича както до момента.

По думите му дребен % от инфектираните имат потребност от хоспитализация, а още по-малък брой постъпват в интензивни отделения.

Опасност

„ По-скоро заплахата е за възрастните хора и хронично болните. Затова е целесъобразно те да се ваксинират “, съобщи Кунчев.

До края на месеца страната ни би трябвало да получи и обновените ваксини против коронавирус, които са ориентирани против новите разновидности.

„ Най-новият вид към момента не е изолиран у нас. Става дума за разновидности на омикрон - предават се елементарно и единствено за седмица може двама-трима души от семейство да го прекарват. Протича с температура, изнемощялост, само че рядко се стига до затруднения както в предишното “, сподели още доцент Кунчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР