Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bgКрум Зарков ще се кандидатира за

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bgКрум Зарков ще се кандидатира за
Коментари Харесай

Може ли да има консервативна лява партия?

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Крум Зарков ще се кандидатира за водач на Българска социалистическа партия на предстоящите директни вътрешни избори следващата година, както заяви самият той. Зарков съобщи, че е последовател на директния избор на водач от всички членове на партията. Той се надява да има обществен спор сред всички претенденти за ръководител на столетницата. Зарков е един от обсъжданите претенденти за поста на Корнелия Нинова.

Да напомним, че тя подаде оставка като ръководител на Българска социалистическа партия, поемайки цялата отговорност, които дефинира като „ пагубни “: „ Вината е единствено моя и тя е, че мълчах, когато трябваше да приказвам и да споделям истината. Мълчах в името на това партията да има единение, да изглеждаме авторитетни и да оказваме помощ на президентската кампания”, сподели Нинова преди дни, само че добави че за нея е безспорна изненада, че оставката и е желана и от служебния кабинет и инициативния комитет на президента Радев.

Националният съвет на Българска социалистическа партия реши предходната седмица конгресът да се събере на 22 януари, с цел да одобри оставката на Корнелия Нинова, да разгласи краткотраен ръководител и да насрочи втория в историята на партията директен избор за нов водач. На първия (12 септември 2020 г.) Корнелия Нинова завоюва втория си мандат като водач с гласовете на 43 228 социалисти при 53 807 дали своят вот. Тогава главният ѝ конкурент бе предходният ѝ заместител Кирил Добрев.

Преди два дни вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия се опита да свика присъствено съвещание на Националния съвет, тъй като желаеха конгресът да е незабавен и да бъде извършен още тази година, както и Корнелия Нинова да не води договарянията за държавно управление. Те оповестиха, че са събрали нужните подписи (64 от 185) за свикването му, само че съгласно управлението на „ Позитано “ 20 подписка не е подадена и пленум не се състоя.

В свое изявление преди няколко дни пък, Крум Зарков сподели, че изборът би трябвало да е директен, изработен от всички партийни членове и да не се връщат старите правила - конгресът да избира ръководителя, обещавайки, че в случай че стане водач, Българска социалистическа партия ще работи по тематиките, които вълнуват и млади, и възрастни, само че не и по „ измислени “ такива като за „ джендърите “, а разяснявайки Истанбулската спогодба сподели, че Конституционният съд към този момент се е произнесъл. И заключи, че Българска социалистическа партия би трябвало да поеме по нов път - този на младите.

Откровено и рисково демагогстване от страна на Зарков, който сякаш демонстрира индиферентност от тези тематики, само че в реалност скритият подтекст, който можем да прочетем в казаното него е, че Българска социалистическа партия към този момент няма да се бори против ИК, нито против налагането на джендър идеологията.

Думите на Зарков в действителност още един път удостоверяват едни други слова на Корнелия Нинова, казани преди месец (и освен ги удостоверяват, само че дават явен сигнал, че в случай че Нинова не бъде избрана отново или вероятно лидерското място в Българска социалистическа партия не заеме различен с нейните позиции, партията ще направи неолиберален завой). Тогава тя поздрави Конституционния съд за и показа, че откогато се занимава с политика, най-големият напън от вътрешната страна и извън и е оказван по тематиката за Истанбулската спогодба и налагането на джендър идеология, допълвайки: „ И до през днешния ден слушам обвинявания, че Българска социалистическа партия не е лява партия, щом не ги признава. Че съм трансформирала характера на партията от лява в консервативна. Бях заклеймявана и оприличавана на Виктор Орбан, когато преди години приканих: „ Пазете децата и фамилията.” Знам, че това няма да ми бъде простено, само че си е заслужавало цялото усилие”, съобщи тогава ръководителят на Българска социалистическа партия.

Между другото, да напомним на по-късопаметните, че преди четири години Зарков, който тогава беше поканен в студиото на Нова ТВ, закъсня, като се извини за това със следната „ шега”: „ Извинявайте, че закъснях, само че с друга група ченгета от Държавна сигурност крояхме проекти по какъв начин да мъчим нечий дядо ! “ Невероятно остроумното му включване сякаш беше ориентирано против Бойко Борисов, който малко преди този момент още веднъж бе разказал по какъв начин дядо му е бил погубен от комунистите, само че в реалност демонстрираха безочието на младия социалист, а думите му бяха демонстрация на безумно цинична насмешка с паметта на жертвите на комунистическия режим.

Името на Крум Зарков в последно време се загатва и по линия на стартиран от самия Румен Радев претендент за лидерското място в Българска социалистическа партия.

Че е трансформирала характера на партията от лява в консервативна, е едно от честите обвинявания към Нинова. Един от най-яростните критици на Нинова е Елена Йончева. Преди дни евродепутатът съобщи, че: „ В партията би трябвало да стартира диалог за пътя, който следва. Дали Българска социалистическа партия ще бъде консервативна лява партия, както я дефинира Корнелия Нинова, което е нонсенс, или ще се трансформира в същинска европейска социалдемократическа групировка. “ Под европейска социалдемократическа групировка разбирайте такава, която освен поддържа, само че и интензивно покарва всевъзможни либерал прогресивни хрумвания, непознати на здравия разсъдък и морала.

Йончева добре осъзнава, че до момента в който Нинова е отпред на Българска социалистическа партия, смяна в курса или изобщо в някои базови полезности, които споделя партията, не може да има. Същата Йончева, която предходната година дружно с Радан Кънев внесе резолюция в Екологичен потенциал, която сякаш касаеше единствено върховенството на закона у нас, само че засегна и националните ни ползи с текста за ОМО „ Илинден “ (и тогава даже Българска социалистическа партия, чийто представител е Йончева, се оповестиха срещу противоречивата точка).

И това отново е същата Йончева, която наскоро предостатъчно съобщи, че: „ Очаквам България да бъде идната страна във фокуса на Европейския парламент (ЕП), след дебатите за Полша. В тях болшинството от евродепутатите осъдиха решението на Конституционния съд във Варшава, с което се дава преимущество на националното законодателство пред част от европейските контракти “, употребява всеки комфортен миг да нападне Нинова, като преди седмица още веднъж сподели, че: „ Корнелия Нинова е дискредитирана като водач на Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия загуби 700 000 гласа на последните избори. Това е злополука. Тя подаде оставка, само че се кани да взе участие в договарянията за бъдещото държавно управление. Това е скандално.”

Пътят, по който ще поеме столетницата, е значим - не толкоз за бъдещето на самата партия и поддръжниците ѝ, що се касае за нещо по-съществено (макар и да звучи парадоксално на пръв прочит), а точно да се преброят партиите, които биха могли да се опълчват – както в идващия парламент, по този начин и за в бъдеще, на връхлитащата ни с все по-бясна скорост неолиберална вълна.

Нонсенс ли е в действителност фразата консервативна лява партия, както настояват съперниците на Корнелия Нинова? В международен мащаб – да, сигурно. Говорейки обаче за България – в противен случай, тъй като у нас партиите, които се нареждат в център-ляво и даже извънредно ляво, споделят много консервативни визии, до момента в който някои от самоопределящите се за десни (например обединението ДБ) са безспорното въплъщение на новия (и пагубен) демократизъм.

***

Виктория Георгиева е изучавала публицистика, сега приключва „ Религията в Европа “, направление „ Ислям “, в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Редактор и създател в „ Консерваторъ “, създател във вестник „ Труд “. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР