Виктор Царски – човекът, който гради ледени стаи с горещи

...
Виктор Царски – човекът, който гради ледени стаи с горещи
Коментари Харесай

Виктор Царски – човекът, който гради ледени стаи с горещи приятели

Виктор Царски – индивидът, който гради ледени стаи с горещи другари
Виктор Царски всяка година при започване на зимата посещава шведска Лапландия, с цел да взе участие в построяването на баснословен мразовит хотел. БГНЕС се срещна с архитекта и ваятел, с цел да научи от първо лице за магията на леда.

ICEHOTEL се намира в дребното селце Юкасярви (Jukkasjärvi), в шведска Лапландия. Великолепието на ледената постройка притегля големия интерес на туристите. Хотелът се построява всяка година сред ноември и декември от хиляди тонове лед. Красотата на хотела е спираща дъха, а вътрешният интериор е необикновен.

Започва на времето с приятелката си скулпторката Лилия Поборникова. Години наред ваят изящни ледени стаи, а Виктор Царски е един от архитектите, работили по целогодишното крило на хотела ICEHOTEL 365.

В цялата организация по построяването са към 200 индивида. Примерно плановете, които ние ги вършим – 15 стаи, всяка се прави от двама души. Всичко останало са хора, които оказват помощ на артистите, има строители. Има естествени стаи, които са просто лед и сняг, без необикновен дизайн. Преди 1-2 години направиха мразовит хотел, който работи целогодишно. Всъщност постройка – фризер. Захранва се със слънчеви акумулатори.

Всичко стартира когато Виктор е студент. Решава да взе участие както самичък признава „ за многообразие ” в конкурс, за който научава инцидентно. Така стартира всичко, преди 12-13 години. Кандидатства, показва планове и съумява. В необикновеното начинание вземат участие хора от целия свят, без значение каква е специалността им – има и писатели, музиканти, инженери, дизайнери, всевъзможни хора. „ Имаше едни, които ги питаха какви са и те дадоха отговор „ Просто обичаме да пътуваме “, спомня си Виктор.

В състезанието вземат участие за 15-ина места по 400 души. Изискванията са да има и по-кичозни неща, да има дизайн.
 Дизайн на стаята, избрадена с присъединяване на Виктор в хотела за сезон 2019 - персонален списък Виктор Царски Дизайн на стаята, избрадена с присъединяване на Виктор в хотела за сезон 2019 - персонален списък Виктор Царски / БГНЕС
Тази година разбрах по какъв начин е почнало всичко, описа архитектът, изследовател на фрапантни чувства. Събрали се другари, нямало какво да вършат, решили да пробват какъв брой огромно иглу могат да създадат. А и нямали къде да преспят, тъй като в прилежащия град имало мина и хората си живеели по домовете, хотел нямало. Така си създали иглу, след това се сетили, че могат да го развиват като бизнес. Така всичко тръгнало. На идната година почнали да поставят вътре в иглуто статуи, разнообразни украси. И последователно се разраства и през днешния ден този в предишното спонтанен план към този момент е значителен.

Търсенето е на нещо, което е друго от всичко останало. Някакъв опит. Дори тази година ми споделиха, че огромна част от хората, които отиват там, преспиват от време на време единствено няколко часа. Вътре в ледената стая е минус 5 минус – 8 градуса. Всъщност ти си плащаш като на хотел, имаш си независима къщурка, която е естествена и имаш право на една нощувка в ледената хотелска стая. Казват, че огромна част от хората си лягали за по 2-3 часа и се прибирали в топлите си стаи в къщичките си. Не устоят. А като се замисли човек – когато на открито е минус 20 градуса, а вътре минус 5, отново е по-топло вътре. Все отново спи се в специфични чували, в които е топло. Но е ужасно, в случай че би трябвало да отидеш до тоалетна, тъй като би трябвало да излезеш на открито, с цел да си стигнеш до къщичката или в рецепцията, която е топла и има и сауни.

Ледът, който е главният материал за ледените стаи, се добива от реката. Тя замръзва, непрекъснато се почиства от снега, с цел да остане чист ледът. Като стане пълен към 70-80 см. го изрязват на блокове, изрязват го напролет, складират ги и ги оставят да стоят цяло лято. И чак през зимата ние ги употребяваме, изясни Царски.

За мен най-важното е, че там сътворих страхотни другарства. Самият мразовит хотел като план не е толкоз значим, той е единствено мотив, забавни са хората, с които се срещаме там, сподели Виктор Царски. През годината си вървим на посетители, само че се виждаме с един или двама. А там се срещаме всички и можем бъдем дружно. По-различно е от това да имаш другар тук и да имаш там. Може да го виждаш един път годишно, може да вършиме всевъзможни нелепости, да се забавлявате… Освен тези другарства, с доста от хората към този момент работим и по други планове отвън ледения. Така че и в професионален смисъл има забавни неща. А и всяка година е друго – тази, да вземем за пример, поради по-топлите с 1-2 градуса температури, ледът не е бил по този начин постоянен и се е наложило да се трансформира дизайнът.

Ледените стаи се построяват за към две седмици, само че ледените питейни заведения изискват повече време. Има и ледена черква, за която би трябвало още повече време. В това стаите да наподобяват по този начин вълшебен собствен дял имат и хората, които построяват осветлението.

Като възнаграждение не е доста. Може би за България е окей, само че за участниците от северните страни е смешно. Даже те са по-скоро на загуба, в сравнение с в случай че вършат нещо друго. Но пък всеки един план дава опция на Виктор да опитва, да опитва разнообразни неща. А практиката му оказва помощ с времето да прави нещата с по-голяма лекост. Дали ще продължи още дълго да върви в Швеция за построяването на ледения хотел? Всичко зависи от хората, които вървят там.

А в България приятелите не са свързани толкоз с професионалните упоритости на Царски. Тук те са по-скоро от времето на учебното заведение и университета. Но непрекъснато диря нови групи, в които да вземам участие, да се срещам с нови хора, сподели Виктор.

Нещо, което е доста забавно, че там слънцето не изгрява. Има единствено светлина. На хоризонта светва единствено за 3-4 часа. Обикновено устоявам към 10 дни и по-късно стартирам да не знам по кое време да дремя, по кое време да се храня. /БГНЕС
 Красотата на северните сияния - персонален списък Виктор Царски Красотата на северните сияния - персонален списък Виктор Царски / БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР