Виктор Орбан спечели поредните си избори! Преднината на Фидес пред

...
Виктор Орбан спечели поредните си избори! Преднината на Фидес пред
Коментари Харесай

Орбан между Брюксел и Луната

Виктор Орбан завоюва следващите си избори! Преднината на Фидес пред обединената съпротива е голяма и това може да се види от Луната, може и от Брюксел. Със сигурност може и от ред други места, само че най-вероятно Луната и Брюксел имат особено значение за Орбан, защото това бяха акцентите в речта, която той произнесе пред своя въодушевена фенска маса след края на изборния ден (03/04/2022), до момента в който посочения за евентуален кандидат-премиер от обединената съпротива Петер Марки-Зай признаваше, че изборите са изгубени, само че обясняваше това не с привлекателността на Фидес или със недостатъци на опозицията, а с медийната среда в Унгария, проведена по метод, осигуряващ преимущество на ръководещите и техния водач.

Освен за Луната и Брюксел, Орбан приказва и за съперниците си - тези, от които той непременно би трябвало да опази Унгария и унгарците по време на идния управнически мандат. И в случай че в изявлението му дотук имаше известна изненада, въпреки всичко Луната най-малко досега не е била измежду злободневните тематики на Орбан, то при изброяването на съперниците изненади нямаше, е въпреки всичко имаше някаква оригиналност, но чак изненада...

Наред със Сорос и международното демократично придвижване измежду съперниците на Орбан към този момент е и украинският президент Володимир Зеленски. Според традицията след извоювани избори се приказва за партньорства, търсене на поддръжка, цели и цели по време на идния управнически мандат. Орбан обаче е друг, ексцентричен, той е самоизградил се водач. Ако подходи като всички други, може да сътвори усещане, че някой примерно от Брюксел или пък от тъмната страна на Луната, му постанова избрана матрица, а такова нещо Орбан не може да допусне, та то би било чист пробив от страна на съперниците против национално виновното ръководство на водача и неговата групировка. Пък и на Орбан не му трябват съдружници и поддръжка, през идващите 4 години Фидес ще има 135 мандата в 199-местния маджарски парламент против едвам 56 за обединената съпротива. Разликата в изборния резултат, както към този момент стана дума, е основна, тя е почти 20% в интерес на Фидес. С тези 20% обаче ръководещите получават два пъти и половина повече мандати от опозицията. Какво съставлява изборната система в Унгария е много забавен въпрос. Кога и какви промени са направени в нея, с цел да наподобява тя тъкмо по този метод - също е тематика, по която може доста да се написа и приказва.

Акцентът на актуалното писание обаче е различен. Той е за националната страна, за този вид обществено-политически модел, който е свръхважен за Орбан и той за нищо на света няма да разреши да бъде подкопан във връзка с Унгария, която би се трансформирала в придатък на брюкселската администрация и международното демократично придвижване, в случай че не дай си Боже, не му стигнат силите на Орбан да се оправи със заканите, които го дебнат отвред, а и Луната постоянно може да сервира някоя изненада, за която даже водач като унгареца може да се окаже неопитен.

Националната страна е основен стадий от развиването на Човечеството. Именно тя е институционалната рамка, посредством която се утвърждава епохата на Модерността и то по необратим метод. Демократичните политически системи, институционалните форми на ръководство, провеждането на свободни, всеобщи избори, всичко това са достижения на националната страна. Факти, които са безспорни и против които просто не съществуват каквито и да било причини. Националната страна се постанова в борба със съществуващите епохи наред империи в Европа. Битката е продължителна и тежка, обвързвана е с идентичности, политики, стопанство. На редица национални страни им се постанова да водят поредност от войни, с цел да се утвърдят като такива, да скъсат дефинитивно с имперските зависимости и да пресекат евентуални закани с имперски генезис във връзка с територията си и народа си. Достатъчно е да се обърнем към българската история, с цел да онагледим какво съставлява и на каква цена се реализира одобряването на една национална страна. Националната страна е полезност, тя е тази, която от разпръснати човеци ни трансформира в едно цяло и ни разрешава да се развиваме като общественост.

И точно тук идва леко странният миг, оказвайки се, че Володимир Зеленски е " почетен с достойнството " да бъде конкурент на " непреходния " маджарски министър председател. Зеленски сега е държавен глава на страна, която е обект на имперско посягане. Украйна се намира в тежка обстановка, в която демонстрира блян да отстоява себе си точно като национална страна. При това съветската война против Украйна не стартира на 24/02/2022, тогава започва нейната гореща фаза, а самата война се води от Кремъл от доста по-дълго време насам. Тя включва както стеснен милитаристичен детайл в Крим и Донбас през 2014 година и по-късно, по този начин и информативен съставен елемент, ориентиран както към хората вътре в Русия, по този начин и към обособени обществени групи и водачи в страни от Европейски Съюз. Целта на Кремъл е да убеди народите в РФ, че похищението против Украйна е основателно и належащо, а що се отнася до страните от Европейски Съюз - те да останат равнодушни към ориста на Украйна. Проблемът в тази съветска тактика обаче е, че в актуалната обстановка, едно равнодушно отношение към Украйна е равно на равнодушно отношение към националната страна, към нейната същина, правила и институции.

Как става по този начин, че най-големият почитател на националната страна в Европа, какъвто в Виктор Орбан, преглежда като собствен конкурент Володимир Зеленски, който към този момент месец и половина с цената на всичко отстоява устрема на страната си да се развива тъкмо като национална страна с обезпечени права в системата на интернационалните връзки и опция за суверенни решения във вътрешната и външната политика?

Тук няма по какъв начин да бъде пропусната и християнската тематика, също доста обичана на Виктор Орбан. Християнството е основата на европейската цивилизация, без него тя сигурно не би могла да се развие във типа, в който я познаваме. Християнството е градивно, войната е разрушителна. Християнството е вяра на мира. Всички християнски общности в Украйна осъдиха войната, в това число и тези от тях, които избраха да останат в лоното на Московската патриаршия, пред опцията да се причислят към самостоятелната Украинска черква. Та логиката сочи, че в това число от религиозна позиция Орбан и Зеленски би следвало доста повече да са съидейници, в сравнение с съперници.

Да не би пък Орбан да има разнообразни разбирания за едни и същи феномени, тогава когато те се отнасят до него и тогава когато отношението е насочено към други субекти? Тази догадка я оставяме като отворен въпрос, тъй като пък по какъв начин човек съществено да се усъмни в двойни стандарти, щом става дума за национално виновен водач, който печели избори след избори, а резултатите са забележими... от Луната. Това е задоволително за достиженията на Орбан, те са ясни. Нека в този момент обаче да забележим и достиженията на Зеленски. Би било забавно да имаме и мнението на Орбан за тях, само че най-малко към този момент той не дава сигнали, че би ни споделил своите мисли по тематиката. И най-вероятно не би го направил, тъй като ще би трябвало да приказва за националната страна по метод, друг от този, по който е привикнал, а огромният водач не обича сходни неудобства.

Колкото до Володимир Зеленски - той е характерен цивилен деятел, формирал се и развил се като подобен по време на Евромайдана и в годините след него. Подкрепя самодейностите в интерес на териториалната целокупност на страната си и поддръжката му за тях е както на думи, по този начин и на каузи. Заедно със свои сътрудници от шоубизнеса прави финансови дарения, ориентирани към тези начинания. Няма данни да е имал взимане предоставяне със Сорос нито в политически, нито във финансов проект. Политическите му възгледи не са образувани под въздействието или с присъединяване на спонсора и фондациите му. Няма и финансово подкрепяне, под формата на стипендия, която би му осигурила опция да се потопи в неповторимата атмосфера на Оксфорд и да се запознае от първа ръка с достиженията на политическите науки. През 2019 година печели президентските избори в Украйна, гласоподавателите го избират пред неговия предходник Петро Порошенко. Стабилната позиция, която показва в сегашните сложни времена за Украйна е допустима, тъй като намира опора и причини в самото украинско общество.

В този смисъл Орбан, определяйки Зеленски като собствен конкурент, де факто насочва това определение към жителите на Украйна. Колкото и " вечен " да е Орбан, украинската държавност и украинското общество сигурно ще го надживеят. Има доста повече фактори, водещи към доближаване сред Унгария и Украйна, в сравнение с към разделяне и Орбан не трябва да минира тяхната евентуална реализация, просто е демонстрация на неприятен политически усет. А и удобната среда за тяхното случване може и да се развие даже по-рано, в сравнение с Орбан допуска.

Ще забележим и по какъв начин през идващите месеци ще се развиват връзките сред Унгария и Полша. Полша, страна с достоверно консервативно ръководство (чудесно, че е така), изрично не споделя позицията на Орбан към Зеленски. Унгарският водач обаче съобщи, че се надява на опазване на връзките с поляците. Не е ясно по какъв начин би могло да стане това в актуалната обстановка. Големият водач обаче постоянно намира метод. Орбан самичък реши да се тества, да забележим...!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР