Виктор Орбан казва, че защитава семейните ценности. Но има едно

...
Виктор Орбан казва, че защитава семейните ценности. Но има едно
Коментари Харесай

Семейни ценности и педофилски скандал. Защо унгарците протестират

Виктор Орбан споделя, че пази фамилните полезности. Но има едно " само че ". Човек, прикривал полово принуждение над деца беше опрощение и това изкара десетки хиляди унгарци на едни най-големите митинги след 1989 година Оставката на президента и обещания за промени не успокояват хората. Какво става в Унгария?

Йожеф Молнар е на 64 години и за последно е бил на митинг при рухването на комунизма през 1989 година В петък той взе участие в един от най-големите митинги в Унгария през последните години дружно със сина си.

" Достатъчно. Нуждаем се от смяна, това държавно управление е цялостно с неистини и двуличие ", споделя той пред Ройтерс.

Йожев е единствено един от десетки хиляди стачкуващи. Те изпълват Площада на героите в Будапеща дотолкоз, че минават и в отсрещните алеи, водещи към него.

Протестът е провокиран от помилването на пандизчия, който е бил съизвършител в прикриване на педофилия в дом за деца. Той беше опрощение от президентката на страната Каталин Новак. Тя е близка до премиера на Унгария Виктор Орбан .

на Новак не успокои унгарците. Предложените от Орбан конституционни промени също не стопират митингите.

" Колко още сходни проблеми има, за които не знаем и които са били прикрити? “, пишат уредниците на демонстрациите във Фейсбук.
 Протестиращи в Будапеща, 16 февруари 2024 година
Мащабните митинги идват преди идните избори за Европейски парламент през юни, на които партията на Орбан - Фидес , се надява да завоюва от възходящата поддръжка на крайната десница в цяла Европа . Преди вота Орбан поставя старания да сплоти крайнодесните партии в Европа за да се опълчват на демократичната народна власт, имиграцията и правата на ЛГБТИ общността.

Скандалът, обвързван с педофиция в дом за деца и помилването на съизвършител на причинителя на закононарушенията обаче има капацитет да разклати държавното управление в Унгария, което през последните години пропагандира, че води политика в отбрана на това, което то дефинира като фамилни полезности, и срещу правата на ЛГБТИ хората.
Прикриване на педофилия
През април 2023 година, в навечерието на идването на папа Франциск в Унгария, президентката на страната Каталин Новак помилва няколко пандизчии.

В края на януари новинарският уебсайт Independet 444 разкрива, че един от помилваните е оказал помощ на своя шеф да прикрие полови похищения над деца и юноши в дом за деца.

Освободеният от пандиза е бил заместник-директор в държавно сиропиталище. Директорът е наказан за педофилия, а следствието демонстрира, че неговият заместител е знаел за насилието и е помагал на шефа си да прикрива обстоятелствата. Осъден е на 3 години и четири месеца затвор, като все още на помилването му остават още девет месеца от присъдата.
Помилването и неналичието на обосновка съумяха да провокират подозрения по отношение на нулевата приемливост, която ние имаме към педофилиятаКаталин Новак
" Взех решение за опрощение през април предходната година, вярвайки, че наказаният не е злоупотребил с уязвимостта на децата, които е надзиравал. Допуснах неточност, защото помилването и неналичието на обосновка съумяха да провокират подозрения по отношение на нулевата приемливост, която ние имаме към педофилията ", сподели Каталин Новак в събота.

След следствието на Independet 444 администрацията на Новак разгласява изказване, в което пишеше, че " никой, наказан за педофилия, не е получавал президентско опрощение и в никакъв случай няма да го получи ".
Последствията
Новината за помилването докара до всеобщи митинги в цялата страна. Те започнаха с апела на деветима инфлуенсъри за митинг на Площада на героите в Будапеща.

Още при започване на митингите президентката на страната Каталин Новак подаде оставка. Същото направи и депутатката и някогашна министърка на правораздаването Юдит Варга . Именно тя щеше да води листата на претендентите за евродепутати на ръководещата партия Фидес на Орбан.

В събота калвинисткият свещеник и глава на Унгарската протестантска черква Золтан Балог също подаде оставка. Той също е доближен на Орбан и е този, който е посъветвал Новак да помилва заместник-директора на дома.

Същевременно Виктор Орбан стартира да приказва за законодателни промени. Още преди Новак да подаде оставка, министър председателят предложи да бъде направено 13-то изменение на унгарската конституция. С него ще бъде неразрешено на бъдещите президенти да помилват хора, които са уличени в полово посягане над деца.

Началникът на кабинета на Орбан, Гергели Гуляш , заяви и че новият закон ще включва преразглеждане на назначенията в държавните сиропиталища, където живеят 7000 деца.

Въпреки опитите на министър-председателя да овладее недоволството, митингите не престават.

Опозиционните партии внесоха претенции за следствие на метода, по който е било обещано помилването, както и за директен избор на идващия президент.
 Протестиращи в центъра на Будапеща, 16 февруари 2024 година Не желая и минута повече да бъда част от система, в която същинските виновници се крият зад женски поли.
След оставката на Юдит Варда някогашният ѝ брачен партньор и доближен на Фидес насочи и обвинявания в корупция към държавното управление на Орбан.

" Не желая и минута повече да бъда част от система, в която същинските виновници се крият зад женски поли ", сподели той.

Виктор Орбан е на власт от над 10 години . За това време той ограничи правата на мигрантите, и дамите, подчини съдилища, медии, неправителствени организации и университетски среди на властта.
Протестите не престават
На 18 февруари по време на своя тирада Орбан сподели, че съгласно него абсурдът с педофилията е завършил. Изглежда обаче, че митингите ще продължат все пак.

След подадените оставки, в петък, за втора поредна седмица, десетки хиляди се събраха в центъра на Будапеща.

" Не чакам нищо от това държавно управление. Те няма да трансформират нищо. Те махнаха двама души, те ще си отидат, само че на тяхно място просто ще дойдат други двама ", споделя един от протестиращите пред АП.
 Протестиращи в центъра на Будапеща, 16 февруари 2023 година
„ Едно отговорно държавно управление пази децата освен по билбордовете и най-много от нас, гейовете. и предотвратяването на осиновяването от гейове не е отбрана на детето “, сподели инфлуенсърът Жолт Осват по време на демонстрацията в петък вечер.

Той самият е отраснал в дом за деца и прикани за систематична смяна в държавните институции.

Булчу Хуняди , анализатор в основания в Будапеща мозъчен концерн " Политически капитал ", споделя пред АП, че една от аргументите за триумф на митингите е въздействието на инфлуенсърите, които са ги организирали. Според него това е въздействие, което на този стадий фрагментираната съпротива не би могла да реализира.

" Срещу апатията в този момент работи фактът, че хората просто усещат, че това е сериозен въпрос, който може да има и има последици - двете оставки. Те усещат, че има причина да създадат нещо, че могат да реализират нещо, като подхващат дейности, споделя той пред АП.

Според него новата сигуация може да докара до готовност на жителите и на политическата съпротива в Унгария.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР