Виктор Орбан беше поканен да гостува и говори на конференцията

...
Виктор Орбан беше поканен да гостува и говори на конференцията
Коментари Харесай

Виктор Орбан заобикаля Меркел по фланга

Виктор Орбан беше поканен да гостува и приказва на конференцията на Християнсоциалния съюз в петък, където неговият апел за надзор на границите и уважаване на волята на европейските нации бе порещнат въодушевено и сърдечно.

Това се случи единствено два дни преди началото на договарянията за сформиране на държавно управление сред християндемократите, Християнсоциалния съюз и социалдемократите. Посланието към Меркел е ясно – ХСС ще бъдат твърди по въпросите на миграцията.

Унгария и Полша: Европейски Съюз се провали с мигрантите

Западът към момента пренебрегва страховете на Източна Европа

Унгарският министър председател е в меко казано комплицирани връзки с немския канцлер от години, освен това без индикации за усъвършенстване.

Дори тазгодишният Германо-Унгарски конгрес, който се организира всяка година от 1990-та насам, беше анулиран.

Конфликтът сред Меркел и Орбан не е спор сред две страни, а сред двама европейски политици с две разнообразни визии за Европа

и за политическата теория на европейската десница.

Орбан обаче има симпатизанти в Германия и даже в самата Християндемократическа партия, които могат да бъдат открити, в случай че не на национално, то най-малко на районно равнище.

Hungary's Viktor Orban made a controversial visit to the CSU's party conference. Not everyone was happy about it: https://t.co/jZA4xXZkNB pic.twitter.com/uVa5L8L6Dh
— dwnews (@dwnews) January 6, 2018
През последната половин година Орбан организира поредни срещи с държавните управления на няколко немски провинции – Бавария, Саксония, Саксония-Анхалт, Баден-Вюртемберг и Хесе. Лидерите на локалните държавни управления са доста по-отворени да приказват за търговия и вложения, тъй като не са под интернационалните прожектори и никой не ги притиска да странят от Орбан, т.е. те ненапълно имат свободата да не се преценяват с федералната линия на хладно държание по отношение на Орбан.

Местните функционери на ХДП са и по-консервативни във връзка с имиграцията от националния естаблишмент на партията. От друга страна, по този начин унгарският министър председател може да адресира непосредствено немските жители през локалните медии, с цел да възстановява и разпространява облика си.

Мигрантите скараха евролидерите

Появата на Орбан на конференцията на ХСС е изцяло нова глава в неговата тактика. Разбира се, той е приказвал пред събранието на ХСС и преди; през 2015 година по време на пика на мигрантската рецесия, когато връзките сред ХСС и ХДП бяха доста обтегнати, министър председателят на Бавария, Хорст Зеехофер предложения Виктор Орбан в същия формат.

Viktor Orban: 2018 will be the year of restoring the will of the people in Europe https://t.co/rhFOgPy8hR
— Voice of Europe (@V_of_Europe) January 6, 2018
Сега обаче обстановката е по друга, тъй като към днешна дата

по-голямата част от европейските политици са почнали да възприемат концепциите, които Орбан показваше

през 2015. Това си пролича в поредност непредвидени изявления на новия френски президент Еманюел Макрон и даже в речта за положението на Съюза на Жан-Клод Юнкер. Говоренето за отбрана на границите стана възможно и съумя да се трансформира в тематика номер едно.

Все повече политици схващат, даже да не са съгласни с Орбан, че антиимигрантската изразителност не значи обезателно антиевропейска изразителност, както беше признато да се счита.

Нужно е обаче един огромен индивид в Европа да регистрира сензитивно пренасяне на дясно по този проблем, с цел да бъде Орбан победител и този индивид е Германия. Антиимигрантските настроения, издигнали Алтернатива за Германия, не могат да бъдат показани в ръководещата коалиция, само че техните паники могат да бъдат адресирани от ръководството, в случай че някоя от партиите лобира задоволително мощно за това. След визитата на Орбан, посланието на Зеехофер към Меркел и изключително към Шулц е ясно още при започване на договарянията – ХСС няма да отстъпи от мигрантския въпрос.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР