Виктор Калев е един от най-преуспелите родни актьори. Когато бил

...
Виктор Калев е един от най-преуспелите родни актьори. Когато бил
Коментари Харесай

Виктор Калев от 10-годишен имитира Лили

Виктор Калев е един от най-преуспелите родни артисти. Когато бил млад, никой не вярвал в актьорските му заложби. Родителите му Спаска и Нанко били изрично срещу да кандидатства във ВИТИЗ и считали, че даже и да приключи, няма да може да си откри работа по-късно и ще гладува.

Самият Виктор осъзнал, че има гения да стане артист, до момента в който отбивал военната си работа в края на 80-те години. Артистичният юноша по никакъв начин не харесвал военните порядки и решил да се избави от нея по-бързо. След едно нарушение бъдещата звезда бил на крачка от дисципа и трябвало да избира - или да измисли някоя благородна неистина, или да отиде в карцера. Тогава изобретателният Виктор измислил историята, че е в тежка меланхолия, тъй като е зарязан от приятелката си. Тя му е изневерила, а той опитал да се самоубие като се нагълта с хапчета.

„ За да си спася кожата, влязох в един облик. Цяла вечер, преди да се явя пред генерала и да му опиша тази история, си репетирах буквално. Аз си съчиних текста, повтарях си го, имах миг, в който трябваше да се разрева. Забърсвах една по една сълзите си. Имаше места, на които правех пауза, гласът ми трепереше... Всичко това си го репетирах цяла вечер. На другия ден това ми оказа помощ. Генералът ми сподели: „ Бягай, изчезвай и да не съм те видял повече. Как може да се самоубиваш поради някаква лека жена?! ” Повярва ми индивидът и тогава ми светна лампичката, че може би не съм неприятен актьор ”, спомня си Калев.

Комикът вкарал любопитната история в моноспектакъла си „ Грамофонът ”, който бил разпродаден до края на юни. Заради изключителната обстановка и анулираните спектакли, артистът подготвял нови дати за представленията. Бившата звезда на „ Шоуто на Слави ” разгласи, че всеки, който желае да върне билетите си, може да го направи.

За да редуцира престоя си в казармата, Калев решил да стане студент. Родителите му били изрично срещу синът им да става артист. Майка му казвала: „ Ти учи в този момент това, пък след това даже да не го работиш, ще станеш началник на читалището ” . За да угоди на родителите си, вместо във ВИТИЗ, бъдещата звезда се записал да следва химия и физика. В учебно заведение това били най-омразните му предмети. Заради казармата артистът със забавяне почнал следването и към този момент бил пропуснал част от материала.

Един ден на Виктор му писнало и звъннал на майка си, с цел да й каже, че не устоя повече. „ Казвам й: „ Майко, не съм за това, най-последен съм, за нищо не ставам, виждам като индианец. Ще се отчислявам ”, а тя: „ Е, нали черпихме целия град, че са те приели „ вишо ”, седи най-малко малко, че дребен град, знаеш, ще приказват хората ”. Викам й: „ Последен съм, не става ”, а тя: „ Последните стават първи ”. И по този начин... Изкарах първия учебен срок с три двойки и една тройка. Тройката по благосклонност. Примолих се. Викам „ Нашите ме устоят тука в София, не ми е комфортно, дайте най-малко една тройка да покажа. Той ми я написа, само че ме накара да обещая, че няма да се занимавам с тези науки, а ще се опитвам за артист ”, споделя студентските си премеждия Виктор.
Той дълго крил от майка си и татко си, че е прекъснал. До последно родителите му не вярвали, че от него ще стане артист. Калев се върнал в родния Златоград и цяло лято скрито се подготвял за театралната академия. Помогнала му неговата другарка от детските години - актрисата Елена Бозова, която също старателно се готвела за изпити. Двамата толкоз се срамували, че ще им се подиграват за упоритостите да станат артисти, че помолили сестрата на Елена да им подаде документите във ВИТИЗ. През 1990 година, когато кандидатствали, напорът бил голям - за 30 места кандидатствали към 3000 души. Калев решил, че в случай че не го одобряват от първия път, повече няма да пробва.

Представил се ослепително и бил признат от проф. Николай Люцканов и проф. Здравко Митков на едно от първите места в „ Актьорско майсторство за трагичен спектакъл ”. Елена пък влезнала в „ Кукловодство ”. Този път майка му не почерпила, защото мислела, че даже и да приключи, по-късно няма да има работа за него.

„ Аз съм благополучен човек. Няма какво да проявявам скромност. От ей подобен мечтаех за това, което ми се случва . Всяка вечер преди да заспя, си затварях очите и си представях, че съм артист и съм доста прочут. Бях на 10 години, когато за първи път пристигнах в София. Майка ми и татко ми таман строяха къща. За мен и брат ми трябваше да има по един етаж. Казах им: „ Спирайте до тука. Слагайте покрива, няма потребност да строите нагоре. Аз ще пребивавам в София, тъй като ще ставам актьор ”. От дете ме посочваха и пеех Лили Иванова. Ако имаше малко хора, ме беше позор. Ако бяха повече, всичко беше наред. Дай Боже да не преставам да върша това, което ми харесва. Какво повече от това? Много ще е неблагодарно, в случай че кажа, че славата ми тежи и пречи на персоналния ми живот. Аз за това мечтаех - да стана артист, само че не просто подобен, който никой не разпознава. Мечтаех да съм известен артист ”, признава Виктор, написа " Уикенд ". 
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР