Виктор Бузев, главен архитект на община Варна, говори в сутрешния

...
Виктор Бузев, главен архитект на община Варна, говори в сутрешния
Коментари Харесай

Виктор Бузев: Най-дейните в опазването на културното наследство на града са чужденци

Виктор Бузев, основен проектант на община Варна, приказва в утринния блок на тв " Черно море “ по какъв начин се опазва културното завещание на града. 

" Само с поредност в дейностите се стига до позитивни резултати. Във времето към този момент 4 година мога да се похваля с положителни образци – здания, оставени от недобросъвестни притежатели, опожарявани и оставени на времето, към този момент са с нови стопани, които са им върнали блясъка. Според старите описи постройките са към 450, преди към 3 година предложихме да се прибавят още към 150 здания. Вече има нови административни адреси, които са въведени “, разяснява арх. Бузев.

За предходната година са реставрирани 12 здания, за тази се приготвят 15. 

" Интересното е, че множеството от нашите съграждани виждат в своите здания квадратни метри, компенсации. А когато се мисли за пари, нещата получават ужасяващи контури. Трябва да има положителни образци, с цел да бъдат следвани. Военноморските сили са държавна конструкция, намерили сили, време и средства за своите здания. Бавно и последователно те се възвръщат и реставрират. Ето отличен образец. Прави се план и за постройката на ОД на Министерство на вътрешните работи. По ул. " Преслав “ нещата се трансформират в позитивна тенденция “, добави той.

И хвърли бомбата: " За страдание или не, най-дейните в опазването на културното завещание на града не са варненци. Даже са и чужденци. Част от тях. Това ме обнадеждава “.

" От Германия и Русия има хора, които купуват монументи на културата и ги възвръщат. Като се разходим из столиците на тези страни, ще забележим отношението, по тази причина не се сюрпризирам. Искам да поздравя и Пламен Танев, който не е кореняк варненец, само че възвърне Морското казино “, посочи арх. Бузев.

Според него процесът е муден, само че се реализира. Който притежател не се съобрази с условията на нормативната база, в действителност не съблюдава директна заповед на кмета на Варна. Санкциите са първата фаза, по-късно общината влиза в ролята си, ипотекира парцела, с цел да обезпечи финансиране за възобновяване му. И отново или притежателят поема разноските, или общината придобива благосъстоятелност върху реставрирания  парцел. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР