Виктор Блъсков избухна: Чалга културата е смърт за обществото и

...
Виктор Блъсков избухна: Чалга културата е смърт за обществото и
Коментари Харесай

Виктор Блъсков избухна: „Чалга културата е смърт за обществото и народа“

Виктор Блъсков избухна: „ Чалга културата е гибел за обществото и народа “! Това разгласи известния с консервативните си възгледи млад публицист от вестник „ Труд “. SafeNews.bg разгласява разбора на Блъсков без редакторска интервенция: Цяла седмица се занимаваме с фолк дивата Диона, нурофен, дрога и арести. Да, не можем да чакаме всеки да чете за скучна политика или значимите събития из целия свят. Нормално е в забързаното всекидневие да търсим по-разпускащи вести, по-леки за четене неща. Нужно ли е обаче да четем по какъв начин Диона нарушава закона и след това се подиграва с това?

Медиите пишат това, което се чете. Читателите четат това, което се написа. Засега това е чалга културата, това публично придвижване, което няма нищо общо с музиката. Това е придвижването на крайния материализъм, при който парите и материалните придобивки са по-важни от всичко друго. Културата на отказване от обществото и народа, тъй като е по-готино да прецакаш всички и да си от горната страна им. Култура на безконечен отвод от семейство – тъй като би трябвало до пенсионна възраст да се наливаш в кръчмата и да гониш модифицирани мацки или нацепени батки.

Чалга културата е гибел за обществото и народа. Не би трябвало да остава подозрение.

Има единствено един метод да спре да и се обръща внимание – да се размени с нещо по-смислено. Спомнете си за миг предходната година, когато Нургюл Салимова направи свръхестествен пробив в женския шахмат и се бори за шампионската купа. Цяла седмица това доминираше обществото. Спомнете си когато Георги Господинов завоюва премия за книгата си – без значение от размера на премията, за дълго време тематиката беше литература. Спомнете си олимпийските игри, когато цялостен народ гледаше златните триумфи на българските дами. Дори да клюкарстваме, има по-смислени персони, за които да се клюкарства. Всичко това работи, безотказно. Клипове от представления на златните девойки са едно от дребното неща, които се гледат повече от нова ария на Коцето. Разговорите на масата в действителност може да бъдат за Нургюл Салимова и страхотният й триумф, вместо за Диона. За Карлос Насар и върховете му, за Везенков и НБА и какво ли още не.

Чудили ли сте за какво е значимо да се работи по спорт, просвета, всевъзможни такива неща? Ето за какво – когато има на какво да обърнем внимание, когато има от какво да се гордеем, стопираме да се занимаваме с хора, които не си заслужават това внимание. Това е висшата противоотрова против чалга културата, онази, при която хората се възхищават на това да нарушаваш и да се подиграваш на закона.

Бърз взор над проблемите ни в спорта и културата демонстрира какъв брой тежко е ситуацията и сигурно може да изясни за какво чалга културата е превзела нацията и какво се е случило с народа. Федерациите работят като феодали, карат се една с друга, от време на време са просто касички на обособени човеци. При киното, литературата и музиката пазарът е доминиран от монополи, а страната има нищожни средства, които не постоянно отиват по предопределение. Всяка културна активност е завардена от шепа човеци, които се възползват от нея, до момента в който я изпиват от живот. Силна ръка от страна на обществото и страната и целеустремено пречистване ще имат голям триумф – даже просто да се тръгне спорт по спорт, федерация по федерация, съюз на актьори по съюз на актьори и да стартира да се чисти от порочни практики, феодали и впрочем. Не може да се твърди, че страната не може да лишава лицензи и финансиране. Тези структури съществуват ОТ страната.

Силна ръка, храброст и ясната цел да излекуваме обществото от чалга културата – единствено това е нужно.

Ако успеем, какъв брой му е да се запълни една година с сходни, положителни вести и фрапантно да се понижат клюките и драмата? В една година има 52 седмици. Една шепа достижения са задоволителни хората да четат преобладаващо положителни вести през годината.

Един състезател да потвърди, че с труд, сърце и без нарушение на разпоредбите може да покори всеки връх, който изиска. Със сигурност това ще помогне да сме по-силен народ от това една фолк дива да покаже, че нарушава закона и не й дреме.

Източник: Вестник „ Труд “

Още вести четете в графа „ Коментари “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР