ВиК услугите поскъпват от 1 януари 2024 г., съобщиха от

...
ВиК услугите поскъпват от 1 януари 2024 г., съобщиха от
Коментари Харесай

КЕВР реши: Водата поскъпва с 15% от 1 януари

ВиК услугите нарастват от 1 януари 2024 година, оповестиха от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). В профилиран състав „ ВиК “ комисията е приела решение за изменение на утвърдените с бизнес проектите на ВиК операторите цени на услуги за идната година.

С решението на регулатора се променят цените на ВиК услугите на 38 ВиК оператора – 27 районни държавни сдружения, 4 общински и 7 частни оператора. От КЕВР показаха пред Българска телеграфна агенция, че 15 % е междинното повишаване за страната на ВиК услугите.

Един от факторите за изменение на цените е приложения по нормативно избрана методология инфлационен показател за интервала от одобряването на бизнес проектите до приемането на настоящето решение, прецизираха от регулатора. Причина за ценовите корекции е и събитието, че КЕВР понижи одобрените по бизнес проектите за 2023 година цени на редица ВиК сдружения заради неизпълнението на вложенията им и на равнищата на единните индикатори за успеваемост за интервала 2020-2021 година

Като ценообразуващ детайл е включено и годишното 15-процентно нарастване на заплатите в бранша, което Комисията е длъжна да регистрира според подписаното национално съглашение сред Министерството на районното развиване и благоустройството, „ Български ВиК Холдинг “ и браншовия профсъюз „ Водоснабдител “ – КНСБ, прецизираха от регулатора.

Пълният текст на Решението на КЕВР за изменение на утвърдените цени на ВиК услуги за 2024 година е оповестен на интернет страницата на регулатора.

За 8 районни сдружения се планува нарастване под 10 % на цените на ВиК услугите през 2024 година по отношение на настоящите цени за актуалната година, показаха от КЕВР на 1 декември. Според изчисленията на регулатора това са областите Кюстендил, Шумен, Перник, София област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен. За 6 сдружения плануваното нарастване е с над 20 на 100 по отношение на настоящите цени – в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Хасково и Ловеч.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР