ВиК търговете в Смолян предизвикаха възмущението на малките компании в

...
ВиК търговете в Смолян предизвикаха възмущението на малките компании в
Коментари Харесай

Бунтът на смолянските строители угасна в КЗК

ВиК търговете в Смолян провокираха възмущението на дребните компании в района, които имат интерес към строителството на Интегрирания воден план на града, защото изискванията ги лимитират от кандидатстване.

© Юлия Лазарова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли произвеждане по двете тъжби на група от 24 дребни строителни компании от смолянска област. Колективните тъжби бяха против публичните поръчки за водни планове в района.

Според локалните строители условията, които " ВиК Смолян " е задало в двете публични поръчки на внушителната обща стойност от близо 70 млн. лева без Данък добавена стойност, са ограничаващи и по този начин са непокътнати единствено за огромните компании.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията излиза наяве, че жалбоподателите не са отстранили нередовности в жалбите си в тридневния законов период и по тази причина производствата са прекъснати. Смолянските компании прецизираха, че не са внесли държавната такса, която се желае по производството, тъй като първоначално жалбата е била групова и това е значело 24 сдружения да внесат по 4500 лева Сега единствено една от тях ще продължи с обжалването и ще внесе сумата.

Владимир Кехайов, мажоритарен притежател на смолянската " Крис-МТ ", разяснява пред ‘Капитал ", че апелират разпореждането на Комисия за защита на конкуренцията на по-горна инстанция - във Върховния административен съд.

Предисторията: дребни строители без късмет

Според жалбоподателите условията за оборот и за осъществени действия лимитират съществено кръга от компании, които могат да канидатстват. В жалбата си компаниите показват, че защото множеството ВиК планове са се изпълнявали през предишния програмен интервал, е мъчно компании с фокус в тази сфера да са изпълнявали планове в такива размери след 2015 година, изключително когато работят главно на локално равнище.

В сектора постоянно се приказва за ущърба, в който са сложени дребните строителни компании. Често се случва огромните компании да печелят търгове, защото имат мощни позиции в бранша, след което да употребяват услугите на дребните сдружения на място като подизпълнители. Така обаче вторите не натрупат опит на документи и не могат да вземат участие в публичните поръчки за десетки милиони, даже и на доктрина да могат да се оправят.

Големите също имат какво да кажат

В същото време Камарата на строителите към този момент опита да потуши абсурда в редиците си. Именно регионалните представителства на КСБ в Смолян и Пазарджик изпратиха първите писма по отношение на груповите тъжби. Фирми са уведомили за обстановката представителствата на КСБ из цялата страна и търсят поддръжката им.

В писмен отговор от 20 юни ръководителят на управителния съвет на КСБ Илиян Терзиев изяснява, че управлението на КСБ се съгласява, че от време на време условията на възложителите са повишени и организацията като " покровител на ползите на своите компании членове " води диалози с отрасловия зам.-министър ръководител Томислав Дончев. Идеята им е да се заложат правила за допустимите условия към изпълнителите по разнообразни поръчки, без да прецизират какво тъкмо ще желаят.

Терзиев предлага тематиката да се разиска на съвещание на 27 юни в Кюстендил.

" Камарата на строителите е групов орган и не може да заема позиции и да застава сред едни и други компании. Подобна реакция би злепоставила и нарушила равнопоставеността на компаниите, членове на КСБ ", написа още Терзиев. От това писмо излиза наяве, че явно има някой и против жалбата на смолянските компании, въпреки да не е упоменато за кого става въпрос. Логично би било това да са огромните строители, които от години са " абонирани " за доста търгове.

От писмото личи ясно раздразнението на централната власт на Камарата, че дребните локални компании работят по въпроса за повече конкуренция. Както " Капитал " към този момент е обяснявал, задачата на органа значително е да пази интереса на огромните за сметка на дребните.

" Считаме за извънредно непрофесионално и неудовлетворително полемиката, касаеща тази значима за всички ни тематика, да се организира неприсъствено, чрез електронни известия и други ", приключва писмото на Терзиев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР