ВиК Сливен“ и ЧЕЗ Трейд България“ постигнаха във вторник споразумение

...
ВиК Сливен“ и ЧЕЗ Трейд България“ постигнаха във вторник споразумение
Коментари Харесай

Гарантирано е снабдяването с електроенергия за „ВиК Сливен“

„ ВиК Сливен “ и „ ЧЕЗ Трейд България “ реализираха във вторник съглашение за погашение на отговорностите за електрическа сила. В тази връзка е анулирана процедурата за краткотрайно прекратяване на зареждането, планувана за 15 октомври 2020 година Ръководствата на двете сдружения поддържат непрекъснат, професионален контакт за гарантиране на доставките на електрическа енергия за „ Водоснабдяване и канализация – Сливен “ ООД.
От мрежовия оператор Електроразпределение Юг обявиха, че ще изпълнят поръчката на търговеца и няма да преустановят електрозахранването за обектите на затъналото в отговорности сдружение „ ВиК Сливен “, което беше в началото планувано от търговеца за 15 октомври.
В търсене на решение за насъбраните отговорности през днешния ден се организира изключително съвещание на Общински съвет-Сливен. С 29 гласа,,за ”, 1,,против ” 9,,въздържал се ”, общинските съветници гласоподаваха единствената точка в дневния ред, обвързвана с упълномощаване на представителя на Община Сливен за присъединяване в Общото заседание на,,Водоснабдяване и канализация – Сливен ” ООД, гр. Сливен, което е планувано за 20 октомври 2020 година На него се чака да бъде гласувано приемане на нов съучастник в сдружението -,,Български ВиК холдинг ” ЕАД, гр. София, а също и,,ВиК-Сливен ” ООД да получи финансиране от,,Български ВиК холдинг ” ЕАД, гр. София, в размер до 1,5 млн. лева и за подписване на контракт за заем, при изискванията на координиран сред двете страни план на контракт за заем. Получените средства ще покрият безспорните просрочени отговорности за ел. сила на,,ВиК-Сливен ” ООД към,,ЧЕЗ Трейд България ” ЕАД.
,,Много пъти сме коментирали тежкото финансово състояние на водното сдружение. Към момента отговорностите му възлизат на над милион и 600 хиляди лева за ел. сила, което е сериозен риск за неговото бъдещо действие. С присъединението му към ВиК-холдинга, финансовото му положение доста ще се стабилизира и ще усили капитала му ”, разяснява гласуваното през днешния ден предложение кметът Стефан Радев. Той акцентира, че това е значима стъпка и за пускане на дейностите по плана за водния цикъл, който се реализира с финансова помощ от Оперативна програма,,Околна среда ”. Там е належащо и съфинансиране от,,ВиК-Сливен ” ООД, което ще бъде допустимо със заем от Фонда на фондовете. За да бъде провиснал обаче този заем, е належащо водното сдружение да погаси отговорностите си към Басейнова дирекция,,Източнобеломорски регион ” и Национална агенция за приходите.
,,Важно е структурирането на капитала на водното сдружение. Това ще му обезпечи достъп до забележителния финансов запас на ВиК-холдинга. Надявам се това да е решителна стъпка за разрешаване на финансовите проблеми на ВиК-Сливен ”, сподели още кметът Радев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР