ВиК – Шумен обяви победителите в ежегодния конкурс за детско

...
ВиК – Шумен обяви победителите в ежегодния конкурс за детско
Коментари Харесай

По случай Световния ден на водата, ВиК – Шумен награди победителите в ежегодния конкурс за детско творчество „Водата – извор на живот“

ВиК – Шумен разгласи спечелилите в годишния конкурс за детско творчество „ Водата – извор на живот “ на особено празненство в Градската художествена изложба „ Елена Карамихайлова “ от 11 часа на 22.03.2022 година Участниците в състезанието се състезаваха в четири категории и пет възрастови групи, от 6 до 18 годишна възраст, а работите им бяха оценени от жури, ръководено от професор доктор Живко Жечев за категорията „ Литературно есе “ и шефа на Градската художествена изложба, Деян Ефтимов, за категориите „ Рисунка “, „ Компютърни техники “ и „ Видеоклип “. Всички творби на децата са изложени в галерията, а имената на спечелилите и техните творби, ще бъдат качени на интернет страницата на ВиК – Шумен.

Децата от детска градина „ Латинка “ извършиха за участниците в състезанието и гостите на събитието танц върху „ Песен на водата “ и национален танц.

Победителите получиха предметни и парични награди и бяха поздравени от шефа на ВиК – Шумен, госпожа Жанета Панайотова и от професор доктор Живко Жечев и госпожа Яна Робева, учител в ППМГ „ Нанчо Попович “ гр. Шумен.

От 13:30 ч в постройката на СУ „ Панайот Волов “ се организира честване на Световния ден на водата, в което взеха присъединяване учители, членовете на Клуба по роботика “Power Vortex” и възпитаници от всички класове.

За историята на водоснабдителните системи и уреди на територията на област Шумен и град Шумен и язовир „ Тича “ описа шефът на ВиК – Шумен, Жанета Панайотова.

Деца и учители обявиха своето отговорно отношение към водата като скъп естествен запас и показаха угриженост за нейното запазване - чиста и годна за приложимост. Те демонстрираха задълбочени познания за пътя на водата от водоизточниците до чешмите на хората и показаха угриженост за сигурността на водоснабдяването и нуждата от дейности за опазването на ресурса. За тях най-лошият сценари е водата на язовир „ Тича “ да стане негодна за приложимост. И сложиха тематиката на най-новия си план, в който ще вземат присъединяване учениците от 4а, 5в и 7а кл., с цел да намерят отговора на огромния въпрос: „ Как ще осигурим водоснабдяването на града? “

Представен бе планът на учениците от Клуба по роботика на макет за икономисване на вода при поливане. Проектът е притежател на наградата за най-хубав план в надпреварата по роботика през 2020 г, когато Клубът на учебното заведение става регионален първенец в състезанието „ Кой е супер STEM в твоето учебно заведение? “

„ Това е наше откритие “, сподели Маги / Магдалена Стоянова/ от 9а клас от Power Vortex, „ макет за автоматизирано поливане и икономисване на вода “, добави тя. „ Нашето устройство е формирано от малко компютърче / Brick/, моторче, за което е закачена сламка и датчик за премерване на почвената влага. След доста опити ние установихме при какви стойности на почвената влага дадените растения се развиват най-добре “.

Наградени бяха спечелилите от учебния конкурс „ Чешмата в моя роден край “, в който с рисунки и презентации участваха възпитаници от прогимназиален и гиммазиален курс. Наградите връчи госпожа Жанета Панайотова.

Децата от Клуба по роботика показаха направената от тях метеорологична станция, която ще помогне на участниците в плана за язовир „ Тича “. Уредът беше подложен на мястото, което ще заема най-малко до довеждане докрай на плана – в двора на учебното заведение.

„ Много се вълнувам “, показа госпожа Панайотова. „ Днес видях готови деца и младежи с отговорно отношение към околната среда и водата, задълбочени знания, креативност и предпочитание за придобиване на още познания. И – несъмнено – неоспорим гений – в региона на науката и изкуството. Поздравления! “, сподели госпожа Панайотова при награждаването на спечелилите в двата състезанието. „ Всички участници са се показали чудесно “, добави тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР