ВиК-Плодив предлага водата в града и региона да поскъпне с

...
ВиК-Плодив предлага водата в града и региона да поскъпне с
Коментари Харесай

Новият бизнес план на ВиК-Пловдив вдига цената на водата с 32%

ВиК-Плодив предлага водата в града и района да нарастне с 32% от идната година. Това стана ясно по време на публичното разискване на бизнес проекта на сдружението в КЕВР. В случай, че регулаторът го утвърди новия проект, това ще качи разноските на пловдивчани от 2,23 лв. за кубик на 2,95 с Данък добавена стойност.
Прочетете още
Предлаганата цена е под равнището на обществена търпимост за региона – 5,56 лева./м3 с Данък добавена стойност. За да реализира възстановяване на качеството на ВиК услугите през интервала 2022-2026 година сдружението би трябвало да акумулира съответните доходи, които да подсигуряват, че задачите ще бъдат реализирани, обосновават се те. " Една от главните аргументи за покачването на цените са доста увеличените през 2021-2022 година разноски за материали и външни услуги, измежду които са фрапантно увеличените разноски за доставка на електрическа енергия от свободен пазар, по отношение на базовата 2020 година Друг фактор е годишният растеж на работните заплати на заетите във ВиК оператора с 15%, който е в сходство със заложения в подписаното съглашение сред НБС „ Водоснабдител “ – КНСБ, Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и „ Български ВиК холдинг “ ЕАД ", показват от холдинга. 

Повече за Бизнес проекта на ВиК-Пловдив: 

През регулаторния период ВиК ще реализира  капиталова стратегия  в общ размер над  64 млн. лева ., от които близо 54 млн. лева в обществени ВиК системи и уреди. Предвидените вложения са доста по-големи от заложените по контракта с Асоциация по ВиК – Пловдив в размер на над 18 млн. лева ВиК операторът е бенефициент по Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 “, по която ще бъдат осъществени планове за реорганизация на ВиК мрежи в гр. Пловдив, Хисаря, Карлово, Асеновград, Първомай, Стамболийски. В капиталовата стратегия на оператора е заложено съфинансиране на плана в размер на 17 млн.лв.

Един от целите в бизнес проекта е през новия регулаторен интервал да бъде непокътнато постигнатото  високо качество на питейните води . Дружеството предвижда осъществяване на сходство от 100 % за огромните зони на водоснабдяване и 99,49 % - за дребните зони. По отношение на качеството на отпадъчните води предвижданото сходство в края на интервала е 99,87 %.

ВиК операторът възнамерява да понижи равнищата на  общи загуби  на вода в действително изражение – от 29,09 м3/км/д до 25,75 м3/км/д. По този метод сдружението ще усъвършенства в допълнение водоснабдяването на потребителите и ще осъществя стопански изгоди. Дружеството предвижда и понижение на изразходваната  електрическа сила  за услугата снабдяване на вода с 4,2% през 2026 година по отношение на доклада за 2020 година, при което характерният разход кВтч/м3 вода на вход Водоснабдителна система понижава от 0,573 през 2020 година до 0,568 през 2026 година

За услугата филтриране на отпадъчни води се предвижда нарастване на изразходваната електрическа сила с 20,4% през 2026 година по отношение на доклада за 2020 година, при което характерният разход кВтч/м3 вода на вход ПСОВ се усилва от 0,305 през 2020 година до 0,329 през 2026 година Прогнозираното нарастване е вследствие на въвеждането в употреба през 2022 г на ПСОВ-Асеновград и ПСОВ-Първомай, а през 2023 година - и на реконструираната и осъвременена ПСОВ-Пловдив.

За присъединяване в днешното публично разискване Комисията категорично предложения всички заинтригувани страни - Министерство на регионалното развитие, „ Български ВиК холдинг “ ЕАД, Асоциация по ВиК-Пловдив, и други Въпреки дадената опция да вземат участие присъствено или отдалечено в полемиките у частваха единствено представители на Омбудсмана, браншовият профсъюз КТ „ Подкрепа “, Федерация „ Индустрия, строителство и водоснабдяване “, Българска асоциация по водите и Гражданска платформа „ Изправи се БГ “ .

Според специалисти на омбудсмана обаче предлаганото нарастване е неприемливо, изключително в изискванията на рецесии. Те акцентират, че цената на водата в Пловдивско ще бъде увеличена и през 2026-та година с още 62%, като един кубик ще коства 3,61 лв..

В обслужваната територия от ВиК Пловдив попадат засегнатите от есенните наводнения обитаеми места, в които водоснабдяването не е нормализирано. Недопустимо е бедстващи жители, претърпели тежки загуби, да бъдат принудени да заплащат по-висока цена на вода, която с изключение на всичко, е и с неприятно качество “, съобщи проф. Диана Ковачева.

Тя напомни също, че през годините цената на водата, предоставяна от локалното сдружение, се е повишила няколко пъти, само че качеството й продължава да е незадоволително, в поддръжка на което са десетки тъжби, получени в институцията на омбудсмана от поданици на с. Брестовица, с. Свежен и други

Водното сдружение не  постига 11 от избраните с решение на КЕВР от май предходната година планирани съответни цели за индикаторите за качество на ВиК услугите, измежду които „ общи загуби на вода “, „ Рехабилитация на водопроводната мрежа “, „ Ефективност на създаване на водомерното стопанство “, написа омбудсманът.

Българската асоциация по водите /БАВ/ подкрепи напълно предложенията за бизнес проект и цени на ВиК Пловдив , защото в случай че не бъдат признати сдружението ще изпадне в тежка обстановка. Сериозно предизвикателство е реализацията на заложената амбициозна капиталова стратегия за 65 млн. лева В същото време от БАВ смятат, че в случай че не бъдат осигурени  средства за съфинансиране по планувания план на Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 “ това би сложило пред риск реализацията на целия план, който е на стойност 135 млн. лева

Във връзка с някои сложени в хода на разискването въпроси мнение от страна на Комисията  изрази ръководителят на работната група доктор Ивайло Касчиев, шеф на дирекция „ ВиК услуги “. Във връзка с изказвания за неприятно качество на питейната вода в потърпевшите от наводненията региони в Карловско той осведоми, че ВиК сдружението е дало обяснения и е приложило заключенията на РЗИ-Пловдив.

От осъществените проби е станало ясно, че от края на м. септември качеството на питейната вода е възобновено и към този момент е в естествени граници. Относно отчетите от осъществените инспекции на всички ВиК оператори и годишния Доклад за положението на ВиК бранша доктор Касчиев съобщи, че в най-скоро време те ще бъдат оповестени на интернет страницата на Комисията. Регулаторът по никакъв метод не е забавил разискването на бизнес проекта и цените, защото едвам на 28.10.2022 година ВиК Пловдив е подало в КЕВР нужния контракт за заем за съфинансиране на дейностите по оперативната стратегия, който има директно отношение към ценообразуването. Комисията деликатно е отчела и получените обезщетения от сдруженията през 2021 година Изискана е и е предоставена информация от Министерство на регионалното развитие за всички контракти, подписани от министерството с сдруженията, кандидатстнали за подкрепяне. Получените от тях обезщетения са регистрирани от КЕВР и са приспаднати от разноските за електрическа енергия, включени в коефициент Qр, посредством който се променят утвърдените цени. По този метод при изменението на цените регулаторът не е позволил потребителите да бъдат ощетени с двойно възобновяване на едни и същи разноски на сдруженията. Тъй като обезщетенията се одобряват поетапно Комисията не е в положение да предвижда точния им размер и не може да укаже на ВиК сдруженията да ги заложат в бизнес проектите си. След края на 2022 година и приемането на докладите на сдруженията цялостният размер на получените обезщетения ще бъде изчислен и отразен в сходство с регулаторните и нормативни пълномощия на Комисията.

„ Предлаганото нарастване на цените на ВиК Пловдив за битовите консуматори остава доста под равнището на обществената търпимост за района. Съгласно плановете до 2026 година цената ще нарасне до 3,61 лв/куб.м. при предстоящо равнище на обществена търпимост 6,37 лв/куб.м. “, беше безапелационен ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов. Предвид ниските хонорари в бранша, водещи до текучество на експерти, Комисията прецизно следва уговорката си за нарастване на работните заплати с 15% годишно, в осъществяване на постигнатото тристранно съглашение сред НБС „ Водоснабдител “ – КНСБ,  Министерство на регионалното развитие и „ Български ВиК холдинг “ ЕАД. „ Тъй като това нарастване е ценообразуващ детайл, то неизбежно се отразява на общите разноски на сдружения и води до повишение на цените на услугите “, съобщи доцент Иванов.

В сходство с нормативната уредба участниците в разискването могат в 14-дневен период да внесат писмени мнения по обсъжданите въпроси. Комисията ще одобри дефинитивно решение за бизнес проекта и препоръчаните цени на „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД, гр. Пловдив на съвещание на 30.11.2022 година

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР