ВиК мрежата в България е четири пъти по-дълга от републиканската

...
ВиК мрежата в България е четири пъти по-дълга от републиканската
Коментари Харесай

Отпускат безплатни 1 5 кубика вода на месец за уязвимите потребители

ВиК мрежата в България е четири пъти по-дълга от републиканската пътна мрежа

Водоснабдителната и канализационна мрежа в България е четири пъти по-дълга от републиканската пътна мрежа – тя е над 90 хиляди км подземен, които изискват голям запас за поддръжка. Това сподели в предаването " Седмицата ” на Дарик радио министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.
" С новия закон за ВиК, който предизвикваме, целим да структурираме по-ефективна наредба на един от най-чувствителните браншове в страната. Целта ни е да се усъвършенства моделът на ръководство и обществената съставния елемент, качеството на услугата по доставка, отклоняване и филтриране на водата ”, изясни министър Нанков. Той акцентира, че в някои области таванът на обществена търпимост е доближат и там няма да има покачване на цената на водата.
" Съвместно със общественото министерство ще дефинираме понятието уязвими консуматори и ще изработим механизъм за тяхното подкрепяне. По категорично мое гледище жителите в тази категория ще получават до 1,5 кубика безвъзмездна вода на месец ", сподели още районният министър. Той подсети, че в обитаемоте места, в които няма канализация и пречиствателни станции за отпадъчни води, хората заплащат единствено за доставката на питейна вода до домовете им, само че изрично не и за отклоняване и филтриране, които са останалите два съставния елемент в ценообразуването на водата.
Министър Нанков сподели още, че с новия закон за ВиК ще се сътвори и под земята кадастър за системите, което ще улесни ремонтните действия и вложителите. В момента под 5% от ВиК мрежата у нас има кадастър.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР