ВиК – Пловдив ще трябва да върне над 4 млн.

...
ВиК – Пловдив ще трябва да върне над 4 млн.
Коментари Харесай

Тежък удар по ВиК – Пловдив! Връщат 4 млн. лева на Европа за Южния обходен колектор

ВиК – Пловдив ще би трябвало да върне над 4 млн. лв. на Управляващия орган на Министерство на околната среда и водите по най-големия си план, който осъществя – този за Южния обходен колектор.  Преди дни Върховният административен съд удостовери финансовата промяна на водното сдружение от 5% поради нередности в публичната поръчка - „ Реконструкция и създаване на канализационната и водопроводна мрежа на гр. Пловдив ”, чиято стойност е 81 499 000,00 лева без Данък добавена стойност.
Прочетете още
Решението на Управителния съвет е от края на февруари 20202, а водното сдружение е обжалвало в Административния съд, а по-късно и във Върховен административен съд, само че и двете решения са били в интерес на Министерство на околната среда и водите.

Проектът е част от програмата на ВиК – Пловдив за над 137 млн. лв., като за Пловдив тя е разграничена на три позиции. Най-голямата е въпросната поръчка, която обгръща дейностите по Южния обходен колектор.  Поръчката бе за -проектиране, строителство и авторски контрол на обекта.

Изпълнител е ДЗЗД „ Еко Проект - Пловдив ” с участници: „ Интерхолд ” ЕООД, „ ТЕС Кънстракшън Груп ” ЕООД и „ ВиК Инфраструктурно планиране ” ЕООД.  Дейностите в контракта е за  реорганизация на водопроводи с дължина 10,9 км, от които 4720 метра основни клонове, а 6244 второстепенни. По част " отклоняване и филтриране " ще се работи по 12,6 км мрежа, от които реорганизация на 5,9 км периферни колектори, създаване на нов сектор на периферен колектор с дължина близо 5 км и реорганизация на разтоварващ колектор. Основна активност е реконструкцията на Южния обходен колектор, който стартира да се извършва по бул. „ Александър Стамболийски ”, както и тръбите през Модър-Царевец.

Управляващият орган е наложил глобата, защото в хода на инспекцията на плана е открила, че в публичната поръчка, от една страна  са заложени идентични условия в подадени в другите етапи на плана. От друга оценъчните съставни елементи имат на първо място разказвателен темперамент и методиката не дава опция да оцени обективно техническите оферти в офертите.

Става дума за условията за показване на идея за осъществяването на действия, линейни графици и разпределения на работните процеси, които са били в три разнообразни форми за оценка. Оттам от ръководещия орган считат, че така наречен надграждащи детайли и формулирането на фактори за оценка дава неограничена независимост на възложителя и липса на гаранция за действителна конкуренция при участниците.

Съдията докладчик по делото го е подписал с изключително мнение. Според Мирослава Георгиева глобата е трябвало да отпадне поради нередности по инспекцията от страна на Управляващия орган, като и при издадения акт на Административен съд  -Пловдив. Другите членове на правосъдния състав обаче не споделят това мнение.

Наложената глоба ще утежни още повече положението на ВиК – Пловдив. Въпреки че допреди 3 години то бе на сериозна облага, то  се  чака през миналата 2022 година да регистрира негативен баланс. При последния доклад на ВиК – Пловдив за третото тримесечие на 2022 година загубите възлизат на над 2 млн. лв..  Очаква се финалния отчет и отчет  да бъде разгласен през  март.

Това се случва и на фона на скандални публични поръчки, които прави  сдружението през последните две години, откогато отпред е Огнян Кулишев.  Милиони се харчат с контракти с директно  договаряне и инахаус процедури.

В момента  „ Български ВиК – холдинг ” е на финала на процедурата по желание на шеф на сдружението, като до края на месеца се чака да бъде определен новият началник. До финала са позволени Огнян Кулишев,  Йордан Чемишев, който е дълготраен чиновник на ВиК – Пловдив, както и зам.-директорът на водното сдружение в Смолян – Костадин Тотев.

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР