Вижте с какво се храни и как готви лекарката, която

...
Вижте с какво се храни и как готви лекарката, която
Коментари Харесай

Д-р Людмила Емилова вдига хемоглобина си с… вегетарианска храна

Вижте с какво се храни и по какъв начин готви лекарката, която лекува със здравословно хранене? В клиниката обядва с менюто на екипа и пациентите си, семейства в селската си къща. Задължителните правила: постоянно да е вкусно, а порцията да “пълни ” и очите.

Първият опит на доктор Людмила Емилова да готви е пагубен. В деня след сватбата си за най-хубаво купува от най-скъпото месо в магазина – пастърма, и я поднася изпържена на съпруга си. Била твърда като подметка.

Той кавалерски се справил с чинията, само че на идната вечер се върнал от работа с подарък – готварска книга.

Провалът стимулира лекарката да научи тънкостите на подготвяне на всевъзможен тип храна. До този миг не й се е налагало да готви. В детството се храни с цялото семейство в санаториума, в който родителите й работят, а до момента в който следва – в стола на университета. Затова младата лекарка няма разбиране от готвене, само че фалстартът с пастърмата я окуражи. Паралелно с придобиването на медицински специалности – вътрешни заболявания и ревматология и кардиология, натрупа опит и в приготвянето на ястия от националната и международната кухня. Със брачна половинка й Димитър постоянно канят на посетители 4-5 другарски фамилии и дружно с децата на отрупаните маси сядат по 15-20 души. Цялата компания е единомислеща, че доктор Емилова готви доста вкусно. Лекарката нарича това време  “предишния ми живот ”

Преди 23 година поради влошеното си здраве и отчаяние, че медицината не може да й помогне, става пациентка на Лидия Ковачева, която лекува с омекотено недояждане – интервали на плодове, чай и мед и придържане към най-вече вегетариански храни в останалото време. Ефектът от лечението бил неоспорим. Оттогава доктор Емилова я ползва и обогатява с научни способи, а резултатите потвърждава с проучвания. През 1996 година тя става член на Лекарската асоциация към Американското общество по натурална хигиена и обменя опит с сътрудници, които също ползват другите форми на лечебно недояждане. Това трансформира метода на хранене на лекарката, а последователно и на фамилията.

Image_5006183_126

Д-р Емилова живее в хотела, в който е основана клиниката. Храни се дружно с пациентите и екипа си. Менюто е вегетарианско и приготвено с биопродукти – режим, който предлага на всички като процедура след лечебните курсове на плодове, чай и мед. Неотменно предписание е порцията да “храни ” и очите. Чинията наподобява като поднесена в гурме ресторант, описват пациенти. В късите интервали, през които клиниката не работи, доктор Емилова готви по извънредно вегетариански метод и у дома. Обядва най-често тиквички на грил и салата от алено цвекло, ябълка, рукола, спанак и нар с тиквено масло и лимон. Или обичаните й ядкови кюфтенца. Към това – пълнозърнеста питка колкото бебешки пестник, забъркана с биомая от нахут.

Закусва единствено плодове или фреш, денем пие смути от диви и култивиран зеленолистни растения. Вечеря нищожно с постна храна на пара и салата.

Казва, че с подобен жанр на хранене към този момент 23 година няма здравословните недоволства, които са я завели при Лидия Ковачева. Чувства се даже по-жизнена.

“Преди да стартира да се храня вегетариански, хемоглобинът ми ( белтък в състава на еритроцитите, на който се дължи аленият им цвят и чийто синтез зависи от съществуването на желязо – б.р.) все беше поднормен. Откакто съвсем не хапвам месо, постоянно съм на горната граница ”, изяснява доктор Емилова. За мнозина изказванието е оксиморон като дървено желязо. Нали единствено месото и карантията подвигат хемоглобина?! Оказва се, че това е един от митовете за вегетарианството. Зелени плодове и зеленчуци, сусам и други семена и ядки обезпечават нужното желязо.

С най-голямо наслаждение известната лекарка подготвя храна, когато в селската къща в Слънчево гостуват внучките й – близначките Людмила и Весела. Второкласничките обичат нейните задушени дребни картофки – във фурната с малко вода или в тенджера с дебело дъно, които преди сервиране доктор Емилова овкусява с малко същинско масло. И то, и картофите, идват от биостопанство край Смолянските езера на приятелско семейство. Сестричките постоянно си “поръчват ” и грах, леща, фасул. Винаги на масата има сезонни салати, а зеленчуците са наложително расли на слънце и без торене. Също и плодовете, които разумно са най-естествената храна в дома на доктор Емилова. Близките й обичат една оригинална баница единствено с подсирено мляко, която лекарката е научила от свекърва си и прави 1-2 пъти всяка пролет, когато може да се купи натурално прясно овче мляко. Тавата се намазва с домашно краве масло. По-дебели кори се “плисират от горната страна и се запичат. На затопленото мляко се поставя малко квас за сирене и когато се повтвърди, се разпределя над корите. Баницата се пече в умерена фурна.

От гозбите на своята майка като дете доктор Емилова най-вече харесвала сармите и сутляша. За Люси и Веси обаче лекарката ги прави с булгур.

РЕЦЕПТАТА НА Д-Р ЕМИЛОВА:

ЯДКОВИ КЮФТЕТА С ПЪСТРА САЛАТА

Image_5006184_126

Продукти за 4 порции кюфтета: 300 г настъргани моркови, 300 г елда (фини овесeни ядки), 100 г смляно ленено семе, 100 г смляно кашу или слънчоглед, 1 връзка свеж лук на ситно или дребна глава настърган кромид, 1/2 връзка магданоз, на усет самардала, черен пипер, кимион. По жалание – 100 г алено цвекло.

Приготвяне: Всички артикули за ядковите кюфтенца и салатата се измиват и нарязват или смилат. Съставките за “каймата ” се омесват добре. Оформят се нужният брой кюфтенца. Леко се сплескват и за няколко секунди се поставят на изсъхнал загрят тиган да заловен лек “загар ” от всяка страна.

Подреждат се с гарнитура от сурови зеленчуци. По предпочитание се декорират с транспарантно тънки резенчета от пълнозърнестите питки.

Инфо: 24 часа

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР