Вижте колко много постигнах. Вашата страна започва наистина да се

...
Вижте колко много постигнах. Вашата страна започва наистина да се
Коментари Харесай

Какво постигна Тръмп за година на власт

" Вижте какъв брой доста реализирах. Вашата страна стартира в действителност да се оправя добре. Фондовите тържища са в напредък, армията става същински мощна, ще построим СТЕНАТА, най-ниска безработица от 17 години... " - по този начин президентът и главнокомандващ Доналд Тръмп поздрави в Туитър сънародниците си за Деня на благодарността (23 ноември).

Какви са обаче обстоятелствата? Тръмп, чийто рейтинг се срина до най-ниска стойност за края на първата година от мандата, е уверен, че американската стопанска система може да реализира приръст от 6 %. Самохвалство съгласно " Асошиейтед прес ", която цитира специалисти от централната банка и икономисти, че реалистичната прогноза е годишният приръст да бъде към 2%. Досега държавното управление не е показало нито един разбор в поддръжка на растежа, поискан от Тръмп, прибавя АП.

Постижение във вътрешната политика - към този момент едва съгласно " Франс прес " - е напредването в Конгреса на данъчната промяна, - едно от главните предизборни обещания на Тръмп. Приет е компромис за хармонизиране на версиите на закона, гласувани в двете камари.

Но Тръмп понесе тежко проваляне на междинните избори за сенатор в щата Алабама - обичайната цитадела на републиканците - където техният претендент Рой Мор, упрекнат в полово посягане, само че подкрепян до последния момент от президента макар възраженията на съпартийците му, бе надвит от демократа Дъг Джоунс. Така републиканското болшинство в Сената се стопи от два на един гласа до " санитарния най-малко " от 51 против 49.

Три парламентарни комисии - по правораздаването и по разузнаването в Сената и по разузнаването в Камарата на представителите - проверяват дали е имало интервенция на Русия в изборния развой в Съединени американски щати през 2016 година Твърденията за съветска интервенция в интерес на тогавашния републикански претендент за президент Доналд Тръмп проверява и специфичният прокурор Робърт Мюлър, който може да предяви обвинявания за незаконни действия, за разлика от парламентарните комисии, които могат да създадат констатации за нарушавания и да предложат законови промени.

Разследването на Мюлър, за което до момента са изхарчени близо 7 ммлн. $, рисково напредва към най-близкото обграждане на Тръмп, в това число към членове на неговото семейство, откакто някогашният консултант по националната сигурност Майкъл Флин призна, че е лъгал за контактите си с някогашния съветски дипломат и се съгласи да спомага на следствието. Мюлър е предявил обвинявания на четирима души, само че към този момент президентът не е директно разследван. След признанията на Флин сенаторката Даян Файнстайн от Демократическата партия сподели, че излизат нескрито разкрития, които могат да доведат до обвиняване против Тръмп във възпрепятстване на правораздаването. В подобен случай не е изключено против него да бъде задействана процедура за импийчмънт, показва " Франс прес ".

При всеки нов ход в следствието Тръмп гневно туитва, че няма никакъв сговор с Русия и разгаря лютата омраза с обичайните медии, разпространяващи съгласно него " подправени вести ".

Фотогалерия: Реакции след решението на Тръмп за Йерусалим >

Мантрите " Америка преди всичко " и " Да създадем Америка още веднъж велика ", видимо дефинират външната политика на Тръмп. Откак той влезе в Белия дом, Съединени американски щати се отдръпнаха или обявиха желание да се отдръпват от редица интернационалните съглашения:

- Съединени американски щати оповестиха, че приключват присъединяване си в Световния контракт за миграцията, тъй като редица текстове са в прорез с политиката на държавното управление на Тръмп към имиграцията и бежанците.

- Съединени американски щати обявиха, че напущат Организацията на Организация на обединените нации за обучение, просвета и просвета (ЮНЕСКО), тъй като е антиизраелска.

- Тръмп отдръпна Съединени американски щати от Парижкото съглашение за климата, подписано от 195 страни през 2015 година, тъй като го счита за незаслужено към неговата страна. На втората годишнина от съглашението президентът на Франция Еманюел Макрон елегантно отвърна на Тръмп с девиза " Да създадем планетата още веднъж велика ".

- Веднага откакто влезе в Белия дом на 20 януари, Тръмп изтегли Съединени американски щати от Транстихоокеанското партньорство, подписано през 2015 година с 15 страни от Азиатско-Тихоокеанския регион (сред тях не е Китай). Вместо това президентът желае двустранни контракти, които " да върнат работните места и промишлеността на американска земя ".

- Тръмп се зарече да " скъса " нуклеарното съглашение с Иран, само че в последна сметка единствено отхвърли да удостовери, че Техеран съблюдава уговорките си, и трансферира на Конгреса отговорността да реши ориста на съглашението.

- Тръмп стартира нови договаряния за Северноамериканското съглашение за свободна търговия със Съединени американски щати, Мексико и Канада. Ако до края на годината тези договаряния не дадат претенции от Тръмп резултат, Вашингтон ще се отдръпна и от това съглашение.

- Тръмп желае реформиране на Организация на обединените нации и я упреква в администрация и неприятно ръководство.

- Президентът назова Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) " отживяла ", след това отдръпна думите си и изиска страните в НАТО да усилят разноските за защита. По-късно той отхвърли ясно да удостовери дали ще се придържа към член 5 от Вашингтонския контракт за груповата защита, който гласи, че нахлуване против една страна от НАТО е нахлуване против всички.

- В туит с небивало изострен звук Тръмп се нахвърли против Тереза Мей, която го порица, че е препратил в " Туитър " скандални видеозаписи на малочислена английска крайнодясна група, наричаща се " Англия преди всичко ".

- Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, евентуално под въздействие на своя шурей и старши консултант в Белия дом Джаред Къшнър, който има нови хрумвания за реализиране на мир в Близкия изток - посредством доближаване на арабските страни и Израел в общ фронт против Иран. Но този ход, който е в прорез с правилата на мирния развой, разпали яд в арабски и мюсюлмански страни и апели за нова интифада в навечерието на коледните празници.

Ходовете на Тръмп са в цялостна диаметралност с външната политика, следвана от американските президенти в последните десетилетия - и демократи, и републиканци.

Ако специфичният прокурор Мюлър откри доказателства за съветска интервенция в изборния развой в Съединени американски щати предходната година, над бъдещето на Тръмп ще надвиснат доста въпроси. Един от тях би бил дали дейностите му са направлявани от Владимир Путин и подвластен ли е от него.

Неотдавна, на годишния Форум за национална защита, носещ името на починалия президент Роналд Рейгън, съветникът по националната сигурност Хърбърт Макмастър разгласи Тръмп за модерния Рейгън. Той съобщи, че сегашният президент ще възроди интернационалния авторитет на Америка и ще възвърне доверието на нейните жители, както направи Рейгън преди едно потомство, написа в. " Вашингтон пост ". Но наблягайки на приликите сред двамата, Макмастър не сподели нищо за това какъв брой разнообразни са те. Тръмп постоянно отблъсква съдружници и къса с интернационалните организации и контракти. Наред с това непрекъснато смекчава антиамериканската тактика на Русия и рисува в розово картината на желанията на Китай към Съединени американски щати. За разлика от Рейгън, който вярваше в свободната търговия, Тръмп постанова протекционизъм.

Над гроба на Роналд Рейгън в неговата президентска библиотека са изписани думите му: " Знам в сърцето си, че индивидът е добър, че справедливостта в последна сметка ще спечелва, че всеки човек е заслужен и животът му има предопределена цел ". Рейгън вярваше, че Америка би трябвало да бъде пример за добродетелност и лъч светлина за човечеството, и че неговите дейности и думи би трябвало да дават отговор на този стандарт. " Президент Тръмп, Вие не сте Роналд Рейгън ", написа в умозаключение Вашингтон пост ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината (600)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР