Вижте кога ще са ваканциите и изпитите през новата учебна

...
Вижте кога ще са ваканциите и изпитите през новата учебна
Коментари Харесай

Учениците ще имат повече време за решаване на изпита след 7. клас

Вижте по кое време ще са ваканциите и изпитите през новата образователна година

Седмокласниците ще разполагат с повече време на изпитите си от Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература и по математика. За първата част към този момент ще имат 75 вместо 60 минути, което ще им даде опция за по-спокойна и задълбочена работа. Това стана ясно по време на национално заседание с началниците на районни ръководства на образованието (РУО), обвързвано със старта на новата образователна 2023/24 година, което бе намерено от министъра на образованието и на науката Галин Цоков. В полемиките участваха заместник-министрите доктор Емилия Лазарова, Мариета Георгиева, Наталия Митева  и началникът на кабинета на министъра на Наталия Михалевска. За първи път в сходно заседание вземат участие и представители на ученическите организации за самоуправление.

Още една смяна в изпита след 7. клас ще стане факт още от започващата образователна година. Броят на дилемите и по двата предмета остава същите, само че по математика две от дилемите, които до в този момент са били с отворен отговор, ще станат с избираем. През годините се следи, че има възпитаници, които демонстрират познания, само че техническа неточност в хода на решаването на изискванията на отворените задания, води до неналичието на правилен краен отговор. С въведената смяна децата ще могат още в хода на изпита да се поправят, в случай че видят, че решението им не попада в изброените разновидности. Това освен ще спомогне за по-точна инспекция на знанията, само че и ще разреши включване на по-голям дял задания с практическо приложение.

Министър Цоков заяви, че хартиените учебници до 7 клас ще бъдат цифровизирани до първия образователен ден и ще могат да се употребяват от учениците в платформата „ Дигитална раница “. „ Още в края на юли бяхме популяризирали голяма част отпечатаните учебници, а през днешния ден мога да кажа, че в 99% от учебните заведения са доставени нужните учебници, образователни пособия и познавателните книжки за учениците от 1 до 7 клас за идващата образователна година “, заяви министърът.

Той разгласи, че е основана организация и екипите по Механизма за обсег ще започват своите обиколки незабавно след  първия образователен ден с цел да връщат децата, които не са тръгнали на учебно заведение, назад в клас. „ Всеки ден отвън класната стая може да бъде гибелен и да е причина детето трайно да изпадне от системата на образованието “, уточни министърът и изясни, че в минали години този развой се е разгръщал едвам през месеците октомври и ноември.

Задържането на учениците за по-дълго в клас, мотивацията за учене посредством нови способи и подходи на преподаване, както и посредством всички вероятни действия за поддръжка на личностното развиване на всяко дете и възпитаник бяха акцент на съвещанието.

„ Днес издадох и категорично предписание - всички РУО да припомнят на учебните заведения да създадат обзор на прилежащата инфраструктура и да алармират способените институции, в случай че има някакви пасиви, свързани с пътната сигурност “, заяви министър Цоков.

Той разгласи, че на уеб страницата на МОН към този момент е оповестен и окончателният лист с датите на изпитите и ваканциите през новата образователна година.

НВО СЛЕД 4. КЛАС

Националното външно оценяване по български език и литература ще е на 27 май, а по математика - на 28 май.

НВО СЛЕД 7. КЛАС

Изпитът по български език и литература ще е на 19 юни, а по математика - на 21 юни. Тези дни са неучебни.

ИЗПИТИ СЛЕД 10. КЛАС

Десетокласниците ще положат изпитите си на дати, разнообразни от тези за седмокласниците. Изпитът по български език и литература ще е на 10 юни, а по математика – на 12 юни, като дните ще са образователни.

ДЪРЖАВНИ ЗРЕЛОСТНИ ИЗПИТИ

Матурата по български език и литература ще бъде на 17 май, а втората наложителна матура и изпитът по професионална квалификация – на 20 май. Тези дни са неучебни.

ВАКАНЦИИ

Есенната ваканция на учениците е избрана в периода от 28 октомври до 1 ноември предвид плануваните локални избори, като се резервира броят на ваканционните дни.

Коледната ваканция ще бъде от 23 декември до 2 януари, междусрочната - от 3 до 5 февруари, пролетната – от 30 март до 7 април за учениците от 1. до 11. клас и от 5 до 7 април - за учениците от 12. клас.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР