Вижте кътче от Варна с времева разлика от над 150

...
Вижте кътче от Варна с времева разлика от над 150
Коментари Харесай

Уникално сравнение! Вижте кът Варна преди повече от 150 години и сега

Вижте кътче от Варна с времева разлика от над 150 години. В рубриката на Varna24.bg - " Преди и в този момент ", през днешния ден ще ви пренесем в региона на настоящия бул. " Приморски ".

В горната част на нашия колаж виждате крепостна стена по ул. " Фердинанд " Това е остарялата крепостна стена при нос Варна и бул. " Приморски ". Акварелът пресъздава остаряла гравюра. Автор на картината е чешкия художник Индржих Кноб.

" Приморски “ е булевард във Варна, който минава около част от крайбрежната Морска градина в посока запад-изток, като стартира като продължение на улица " Девня “ пред Железопътна гара Варна и приключва включвайки се в бул. " Цар Освободител “ пред Летния спектакъл.

В края на правата на булеварда на долната фотография на нашия колаж, е била къщата на братя Тедески (на бул. “Приморски " 23, през днешния ден разрушена). В нея през Кримската война (1854-1856 г.) заседава съюзническата конференция на османо-англо-френската коалиция.

На фотографията от през днешния ден няма и помен от крепостната стена. Виждат се разкритите Малки римски терми. Те са ситуирани в югоизточната част на актуалния град Варна, на юг от огромните Римски терми.

Построени са и действат в интервала III - VI в.сл. Хр., когато град Одесос претърпява спад (по това време цялата Римска империя е в упадък). Тогава и огромните терми са били изоставени и отчасти разрушена (III - IV в.сл.Хр.).

През 2014 година останките от дребните терми са почистени и консервирани.

Според някои историци те са били терми, т.е. бани, във вила на богат римлянин (преведено на актуален език това са били персоналният му СПА-комплекс).

На горната част от колажа към момента не е съществувал вълнолома, пазещ варненското пристанище.

Иначе старите имена на бул. " Приморски “ са:

- ул. " Крепостна " (Rue du Rempart) през 1854 година,

- ул. " Набережна " след 1879 година,

- бул. " Фердинанд “ от 1890 година до 1945 година

- бул. " Червеноармейски “ от 1945 година до 1992 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР