Вижте как на Балканите ще посрещнат може би най-пустия си

...
Вижте как на Балканите ще посрещнат може би най-пустия си
Коментари Харесай

Ето как на Балканите ще посрещнат може би най-пустия си Великден:Само България от своите съседи не е забранила достъпа до църквите

Вижте по какъв начин на Балканите ще посрещнат може би най-пустия си Великден до момента. Как ще е при нашите съседи и по какъв начин ще при нас.


Гърция


В Гърция Светия синод на Гръцката православна черква разгласи още при започване на месеца, че църквите ще останат затворени по време на светите празници.

Гръцката черква прикани вярващите да се молят вкъщи и увери, че " ще излъчи Светата литургия със средствата на новите технологии ".

Тази седмица пък гръцкото държавно управление съобщи, че обмисля да забрани изцяло придвижването на персонални коли в навечерието на Великден и на самото Възкресение, с цел да обезпечи прецизното съблюдаване на ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид в сериозния миг.

Ако в последна сметка мярката бъде призната, тя ще бъде приложена от 20 часа вечерта на Велика събота, когато затварят магазините.

Властите в Атина се тормозят, че въпреки и църквите да са затворени, доста хора ще подхващат пътувания, с цел да се съберат със фамилиите и приятелите си.

Правителството схваща умората на жителите и в случай че тази мярка бъде призната, тя ще бъде последната преди последователното разхлабване на рестриктивните мерки през май.

Северна Македония

В прилежаща Македония също подхващат сходен на гръцкия метод. Властите одобриха строги ограничения за ограничение на придвижването по време на празниците.

Забраната там стартира още по-рано - от 17 април в 16 часа и ще продължи до 21 април вторник в пет часа сутринта.

Също по този начин бе признато и предлагането на Главния координационен спешен щаб от четвъртък до вторник да се забрани придвижването и събирането на групи, т. е. да се затворят всички паркове, места за излети, местата за отмора в националните паркове и гори и вилните зони по време на идния празник.

 

Румъния

Църковните управляващи в Румъния анулираха поклонението за Цветница и взеха решение, че литургията за Възкресение Христото ще бъде отслужена без миряни.

Изповеди и причестявания ще могат да се правят както до момента, единствено в домашни условия. При влизане в жилището на вярващия свещеникът ще употребява калцуни за еднократна приложимост и санитарна маска, ще измие ръцете си със сапун и ще ги дезинфекцира, и ще употребява единствено предмети, които преди и по-късно се дезинфекцират, показва Светият синод.

Обредният самун за Великден ще бъде блажен на Велики четвъртък и ще бъде опакован в обособени пакети, които ще бъдат раздавани в петък и събота гратис на вярващите в особено устроени за задачата места отвън църквите. Обслужващият личен състав ще носи защитни маски и ръкавици.

Литургиите на Велики петък и за Възкресение Христово ще бъдат отслужени от църковните чиновници без наличие на вярващи.

В среднощ, когато бият камбаните на всички църкви, вярващите със запалени свещи могат да излязат на балконите и прозорците и да се поздравят с " Христос воскресе " и " Воистина воскресе " от отдалеченост най-малко два метра.

Благодатният огън ще дойде в Румъния от Ерусалим на 18 април и ще бъде разпределен измежду делегатите на епархиите на интернационалното летище Отопени.

Делегатите ще носят защитни маски и ръкавици и ще съблюдават обществена отдалеченост, показва още Светият синод на Румънската православна черква.

Как ще е у нас?

На миналата Цветница доста миряни съблюдаваха апелите на управляващите да останат вкъщи и нямаше опашки пред църквите. Тази година Българската православна черква реши да не раздава върба на Цветница, точно с цел да няма скупчване на хора.

Въпреки това в някои храмове в страната и София имаше някои нарушавания, като да вземем за пример приемането на причестяване с една и съща лъжичка.

За идните празници от църквата обаче подхващат още ограничения. За да няма скупчване в храмовете, миряните ще чакат на открито, на разстояние един от различен.

На Велики Петък, след изнасянето на светата Плащаница и слагането й в средата на храма за поклонение, ще бъде покрита с найлоново или PVC було, като след всеки богомолец ще се почиства с дезинфектант.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР