Виждайки опустошенията от пандемията на коронавируса, НАТО се е заел

...
Виждайки опустошенията от пандемията на коронавируса, НАТО се е заел
Коментари Харесай

Коронавирусът принуди НАТО да се заеме с укрепване на биологическата отбрана

Виждайки опустошенията от пандемията на ковид, НАТО се е заел да укрепва биологическата си защита, написа Frankfurter Allgemeine.

" Коронавирусът не е основан в лаборатория, само че демонстрира заплахите от потреблението на биологични оръжия ", съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в изявление за немската прес организация DPA в Брюксел. Следователно НАТО би трябвало да ускори защитата си при положение на такава опасност.
Алиансът към този момент работи за възстановяване на обмена на разузнавателна информация за попречване на евентуални произшествия, свързани с биологични оръжия.

„ Тези оръжия са неразрешени от интернационалното право по същия метод като химическите, само че би трябвало да сме подготвени за потреблението им, тъй като знаем, че такива оръжия към момента съществуват. То може да бъде употребявано както от държавни служби, по този начин и от терористи “, предизвестява Столтенберг. 

Освен това генералният секретар на НАТО не изключва, че потребление на обичайни оръжия или нуклеарно оръжие може да бъде отговор на огромна биологична офанзива, в положение да убие стотици хиляди хора.

„ НАТО не има неразрешени оръжия, само че ние имаме цялостния набор от благоприятни условия за симетричен отговор “, сподели той.

Ако клаузата за групова защита влезе в действие след потреблението на биологични оръжия, НАТО може да употребява всички тях, с цел да отговори на офанзива.
Грипните вируси и коронавирусите също се смятат за допустимо биологично оръжие, дружно с причинителите на едра шарка и антракс. 

Изследователите неведнъж показват, че вирусите могат да станат по-опасни посредством изкуствени средства в лабораторията. Такива опити бяха извършени за по-добро въоръжаване против последствията от естествените разновидности на вируса. В същото време обаче те демонстрират какви последствия може да има, да вземем за пример в случай че терористите получат достъп до биологични оръжия. 

Един от най-тежките сюжети е, че вирусите могат да бъдат модифицирани по този начин, че да заразяват единствено определена група хора - т.е., да вземем за пример, те засягат единствено чернокожите или единствено белите. Друг заплашителен сюжет: биологичните оръжия могат да се употребяват от фанатици, които имат вяра, че светът може да бъде избавен единствено посредством фрапантно понижаване на популацията.

Още през юли генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш също предизвести за заплахата от терористични офанзиви с потребление на биологично оръжие. Пандемията сподели, че подготовката за злополучие е несъответстваща. Гутериш прикани за усилване на съглашението за възбрана на биологични оръжия, признато през 1975 година Досега, да вземем за пример, то не съдържа никакъв надзорен механизъм. Освен това 14 страни към момента не са утвърдили това съглашение, в това число Еритрея, Израел, Египет, Сомалия и Сирия.

Говорейки за актуалната пандемия на ковид, Столтенберг акцентира, че НАТО е подготвена да дава дейна помощ на съдружниците. „ НАТО и военните могат да обезпечат поддръжка за разпространяването на имунизацията “, сподели той.

Щабът на Алианса за отбрана при бедствия от месеци координира помощта в други браншове. По този метод, неотдавна огромен брой устройства за изкуствена белодробна вентилация бяха доставени в балканските страни, написа Frankfurter Allgemeine. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР