Виждането на светкавици в очите е явление, което може да

...
Виждането на светкавици в очите е явление, което може да
Коментари Харесай

Офталмолози: Ако виждаш светкавици, без видима причина, спешно отивай на лекар

Виждането на светкавици в очите е събитие, което може да провокира безпокойствие. Често описвано като " искри ", " светлини " или " светкавици ", това събитие може да бъде обикновено, само че също по този начин може да алармира за избрани очни проблеми.

Светкавиците нормално са резултат от стимулация на ретината или зрителния нерв. Някои от главните аргументи за появяването им включват:

Мигрена: Мигренозните главоболия могат да провокират зрителни аури, които включват светкавици или искри. Според статистики, към 25% от хората с мигрена оповестяват за зрителни нарушавания.

Отлепване на ретината: В случаи на отлепване на ретината, пациентите могат да видят светкавици, изключително в случай че това е обвързвано с пострадване или възрастови промени. Според Американската академия по офталмология, отлепването на ретината се среща при 1 на 10,000 души годишно.

Стрес или отмалялост: Умората на очите, породена от продължителна работа пред компютър или мобилни устройства, може да провокира краткотрайно виждане на светкавици.

Офталмологични положения: Някои болести, като диабетна ретинопатия или увеит, също могат да причинят появяването на светкавици. Проучвания демонстрират, че диабетната ретинопатия визира към 40-45% от диабетиците.

Според офталмолозите, значимо е да се потърси здравна помощ , в случай че светкавиците се появяват ненадейно или са съпроводени от:

–Загуба на зрение

– Наличието на " сенки " или " пелени " пред очите

– Увеличаване на честотата на светкавиците

В такива случаи, лекарят може да предложи скенер на окото , който ще помогне за диагностициране на положението и установяване на нужното лекуване.

Подобни проучвания не се покриват от НЗОК и би трябвало да бъдете готови финансово. Средно – приказваме за цена към 150 лв., единствено за проучването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР