Виждаме видима промяна в отбранителната политика на България. Това заяви

...
Виждаме видима промяна в отбранителната политика на България. Това заяви
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Отбранителната политика на България се променя. Това е основният инструмент да се отвори вратата за Шенген

" Виждаме забележима смяна в отбранителната политика на България ". Това съобщи в ефира на NOVA някогашният министър на защитата Велизар Шаламанов.
 
" Досега не се говореше, като политическо решение, да желаяме противокорабни системи, за противовъздушна защита. Досега не се говореше да прегледаме положението на въоръжението и техниката ", съобщи Шаламанов.
 
" Това значи, че възприемаме съществено концепцията за въздържане посредством недопускане на изненада ", сподели той. " Това е смяна в политиката и тя ще дава забележими резултати. Този вид промени са и главният инструмент да се отвори вратата и за Шенген. Трябва да гледаме и този подтекст ".
 
По думите му действително с тези дейности участваме и в подготовката на украинските сили. " 2024 година ще бъде извънредно амбициозна и осъществяването на задачите зависи от мобилизацията на помощта, в това число и от България ", съобщи Шаламанов.
 
Той подчертава, че НАТО за първи път е изготвила отбранителни проекти и всичко, което не може да бъде употребявано в тях, става с отпаднала нужда. Причината е, че или не е задоволително добра техника, или не е оперативно съвместимо със съдружниците ни в Алианса.
 
" Това, което е належащо на България, се дава по отбранителните проекти на НАТО ", сподели някогашният министър. Според Шаламанов, в случай че Украйна не успее да отвоюва своите територии от Русия, това значи Москва да нападне друга европейска страна до 3-7 години. Той изключва Съединени американски щати да отдръпват своята поддръжка за Украйна.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР