Виждаме политическа намеса в работата на прокуратурата и това не

...
Виждаме политическа намеса в работата на прокуратурата и това не
Коментари Харесай

Радев: Надявам се ВСС да покаже независимост след всичко, което излезе наяве от прокуратурата

Виждаме политическа интервенция в работата на прокуратурата и това не е обикновено, съобщи президентът Румен Радев пред публицисти. Той не разяснява би трябвало ли да се смени основният прокурор и уточни, че по-голям е Висшият правосъден съвет:

" Надявам се, че след всичко, което излезе нескрито за политическите вмешателства и за податливостта на членовете на Висш съдебен съвет, те да покажат самостоятелност и послушание само на закона и на правилата, открити в правосъдната власт ".

Според Радев Народното събрание е абдикирало за проблемите в правосъдната власт. Попитан добра ли е концепцията пълномощията на служебните държавни управления да се лимитират единствено до образуване на избори, отговори:

" Няма проблем, стига постоянното държавно управление да не завещава тежки рецесии на служебното. Стига да има компетенцията да написа закони, а не не създадат нито един закон по Плана за възобновяване и резистентност и след това всичките закони да ги прави служебното държавно управление. Също да могат да създадат закони за правосъдна промяна, тъй като отново ги направи служебното държавно управление ".

Попитан за коментар по отношение на изказването на премиера на Северна Македония по адрес на България, Радев уточни, че през 2021 година е сложил казуса за правата на българите там.

" Една година удържах този развой, две вета на Съвета за разширение, до момента в който нашите европейски сътрудници не се убедят, че този проблем не е двустранен, а европейски, тъй като касае Копенхагенските критерии за участие - недопускане на дискриминация ".

Посочи още, че няма никакъв напредък по протокола за добросъседство, подписан от двете страни. По мотив думите на Димитър Ковачевски, че България се отнасяла към Република Северна Македония както Русия към Украйна, президентът съобщи:

" Има ли в България хора, които се разпознават като македонци? Има, само че те имат идентични права наедно с всички български жители. Те не се преследват, против тях няма режисирани правосъдни процеси, няма паления, стрелби, побоища. Те могат да работят в администрацията на всичкии равнища, могат да заемат всички изборни длъжности в нашата страна. А българите в РСМ са подложени на систематичен тормоз ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР