Виждам те КАТ Варна Апелативният съд във Варна лиши за по-дълъг

...
Виждам те КАТ Варна
Апелативният съд във Варна лиши за по-дълъг
Коментари Харесай

По-сурово наказание за мъжа, убил на пияна глава приятелката си в катастрофа във Владиславово

 Виждам те КАТ Варна Апелативният съд във Варна лиши за по-дълъг интервал от право да ръководи МПС обвиняем, който провокирал ПТП с 3,65 промила алкохол в кръвта и предизвикал гибелта на приятелката си. Мъжът ще остане без шофьорска бумаги за 10 години и 4 месеца. Съгласно правосъдното решение, Васил В. ще изплати и по-високи компенсации на двете деца на жертвата – общо 140 хиляди лева, оповестиха от пресслужбата на съда. 

На 5 май 2019 година 45-годишният мъж дружно с дамата, с която съжителствал и техен другар били край Варна, където той използвал доста количество алкохол. На връщане вечерта карал Васил и минал по бул. " Св. Елена “ в кв. " Владислав Варненчик “. Под въздействие на алкохола, не съобразил, че навлиза в завой, до който има автобусна спирка. Изгубил ръководството над автомобила, траял в лентата за насрещно придвижване, излязъл от пътя и с 53 км/ч се блъснал в дирек от тролейбусната мрежа. Спътникът му потърпевш, а приятелката му умряла на място.

Окръжният съд във Варна е осъдил Васил В. за това, че като нарушил разпоредбите за придвижване, по несъобразителност е предизвикал гибелта на Иванка Г. и телесна щета на Горан М. Деянието било осъществено с централизация на алкохол в кръвта 3,65 промила. Първата инстанция наложила наказване отнемане от независимост за 7 години и 4 месеца, а от право да ръководи транспортно средство за 5 години. Присъдените компенсации за неимуществени вреди на сина и дъщерята на умрялата жена са в размер общо на 85 хиляди лева Защитата на подсъдимия и повереникът на наследниците, конституирани като частни обвинители и цивилен ищци, апелираха присъдата пред Апелативния съд.

В предишното подсъдимият е бил осъждан два пъти за закононарушения на пътя, само че е оправдан. Имал е и административни санкции.

В претекстовете си Апелативният съд отбелязва, че като лидер на МПС, Васил е бил задължен да не кара след приложимост на алкохол и да съблюдава условието за съобразена скорост. Съдебният състав регистрира, че той е систематичен извършител, за който не съществува възпиращ фактор - нито законът, нито забележките на приятелката му. Това го прави човек с висока степен на социална заплаха.

Въззивната инстанция смята, че със 7 години и 4 месеца отнемане от независимост и с 10 години и 4 месеца отнемане от право за ръководство на МПС, се удовлетворява правилото за правдивост на наказването. Така ще се реализира предварителна защита у причинителя и в обществото. Съдът завиши и размера на компенсациите за децата на жертвата – за всеки по 70 хиляди лева

Решението на Апелативен съд - Варна предстои на обжалване пред Върховния касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР