Виждам хаос и страх да се управлява кризата. Безработицата драстично

...
Виждам хаос и страх да се управлява кризата. Безработицата драстично
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Има хаос и страх да се управлява кризата

Виждам безпорядък и боязън да се ръководи рецесията. Безработицата фрапантно ще се усили. Новият закон ще донесе повече безпорядък, а не помощ. В него се стопира да вземем за пример бързите заплащания, вместо да се даде опция да се предоговарят. Когато даваш опция някой да не си заплаща, всички желаят предплатено заплащане, а това стопира стопанската система. Следващата седмица ще би трябвало да се преправя закона.
Това съобщи пред бТВ Ивайло Калфин. По думите му налагането на такава мярка в Гърция, по време на рецесията там, действително е довела до прекъсване на стопанската система.

Икономиката е като жив организъм, когато му затвориш въздуха той умира. Не може да отлагаш ограниченията, ще сме наясно какви са провалите, само че това ще са числа за статистиката.

Отиваме от едната прекаленост в другата. Трябва да има явен проект. Изненадвам се, че нямаме още прогнози дори. В Германия прогнозата е за 7% спад. Българска народна банка, огромни банки и компании същи имат такива данни, само че до в този момент никой от държавното управление не е излязъл с цел да ги разгласи. Наливането на пари в този момент ще понижи провалите.

Все повече хора ще се връщат в България, тъй като това не е рецесия единствено у нас. Тези хора ще живеят с запасите си, те нямат лев приход. Има хора, които са самонаети, какво става с тях? Има хора без приходи. В Германия финансовия министър излезе и сподели „ забравете за нулев бюджет “. Бюджета е за хората, не хората да са за бюджета.

Това в което може да се намеси страната е не да размени стопанската система, а да помогне тъй като това няма да е месец. След една или две седмици обстановката ще е доста по тежка. Казвам, че има пари и страната би трябвало да даде сюжети, с цел да знаят хората какво може да се случи. Държавата не може да няма потенциал за разбор. Оставени сме на автопилот сега.

Има 2,5 милиарда лв. заделени към този момент за безработицата от Европейски Съюз, нашия бюджет също би трябвало да отдели, бе безапелационен Калфин. На въпрос по какъв начин ще се харчат парите от Европейски Съюз той изясни, че за всяка страна има лице, което управлява разходването. България би трябвало да е показала такова лице.

Очакваме институциите да работят дружно, а не държавното управление да взема решение какво прави единствено и да основава всевъзможни щабове. Всеки ще заплати за тази рецесия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР