Виждам, че в България за мнозина, не за всички, но

Виждам, че в България за мнозина, не за всички, но ...

В Русия пак обвиниха България заради историята, Решетников приравни БСП и ГЕРБ.

"Виждам, че в България за мнозина, не за всички, но за мнозина, православието, вярата, е само дума. Те се държат като диваци, като езичници. Не виждаме голяма разлика между ГЕРБ и БСП. Социалистите обичат да обещават, но като ГЕРБ не правят нищо за развитието на руско-българските отношения". Това заяви бившият генерал от руското разузнаване и изпълнителен директор на Сдружение за развитие на руското историческо образование "Двуглав орел" Леонид Решетников. Именно неговото име изплува на повърхността като основна действаща фигура преди президентските избори, спечелени от Румен Радев. Преди вота той се срещна в Москва с лидера на БСП Корнелия Нинова, която по-късно отрече това, а на срещата са били обсъждани кандидатурите, които БСП може да подкрепи за президент.
"Споровете по историческата истина са възможни, но без откровени лъжи. Колкото повече българските власти и историци фалшифицират историята и хитреят за Освобождението, толкова повече руснаците ще забравят за България, ще е по-трудно за нас и знаещите, уважаващи ни българи да работим в полза на нормалните отношения между Русия и България", заяви още той.
Решетников изключи патриарх Кирил да е участвал в каквито и да е политически машинации. "Просто, той не е издържал да слуша благодарности в официални речи към неизвестни финландци и литовци, които не са били в руската армия. Затова и Румен Радев, който има етикет на "проруски настроен", но също говореше така, трябваше да го изслуша", допълни той.
"С голямо съжаление трябва да заявя, че Русия и България са се разминали сериозно и че перспективата, че ситуацията ще се промени към по-добро, не е видима. Явно раздялата между двете страни ще се засили, тъй като България е член на НАТО, особено враждебна организация, член на ЕС, която упражнява срещу нас жестоки санкции, верен съюзник на САЩ, които ни считат за враг номер едно. Оттам идват всички проблеми", коментира още Решетников.

Критично по темата се изказа и ръководителят на синодалния отдел за външни църковни връзки митрополит Иларион Волоколамски. Той е на мнение, че към преразглеждане на историята и омаловажаване на ролята на Русия във важни за Европа събития е склонна не само България, но всички страни от бившия Варшавски договор, предава Интерфакс-Религия.
"Мисля, че в една или друга степен това засяга всички страни от т.нар. постсъветско пространство и всички страни от бившия Източен блок, почти всички от които днес влизат в състава на НАТО", коментира митрополитът в предаване на телевизионния канал "Россия-24", цитирано от Агенция "Фокус".
Според него в България се пренаписва историята. "Още преди няколко години на тържествата по случай поредната годишнина от Освобождението на България от османска власт Русия въобще не е споменавана, макар точно тя да обявява война на Османската империя", заяви още той.
"В състава на руската армия е имало представители на различни националности. Своя принос в освобождаването на България е дала и Румъния, но именно руската е била основната сила, която е осигурила победата", коментира Иларион.

Източник: actualno.com