Вижда се краят на COVID-а. 100-150 пъти по-малко случая има,

...
Вижда се краят на COVID-а. 100-150 пъти по-малко случая има,
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Вижда се краят на COVID-19

Вижда се краят на COVID-а. 100-150 пъти по-малко случая има, в сравнение с грип. Имаме съществено понижаване на случаите на грип и Коронавирус. При ковид има и огромно генетично многообразие. Сега единствено 1,5 пъти по-голяма е смъртността от Коронавирус, в сравнение с от грип. Преди 3 години беше 5-10 пъти. Това сподели пред проф. Тодор Кантарджиев.

Той дефинира като най-плашещи неразбирането и нездравословните приказки на някои хора за известност.

" Те костваха животите на доста хора. Много хора, които бяха против ограниченията и имунизациите, даже не се извиниха, а си проправят път с лакти. Още са ми афектирани някои хора, питат докога да си мият ръцете. Нашите ограничения бяха едни от най-меките в Европа. Не сме имали полицейски час, бяхме единствената страна, която не затвори православните храмове. Подготвихме здравната система. Не сме имали чак локдауни. Пандемията ни направи по-състрадателни ", счита той.

По думите му в Европа е доминирал H3 грипът, а при нас H1.

" Когато се постановат ограничения, които са неприятни на хората, би трябвало да се мотивираш. Чакахме имунизациите, по тази причина ограниченията бяха по-строги. Когато един бацил е рисков и гибелен, имунизацията, която се прави против него, е доста ефикасна. Когато той не приличава доста гибел и е генетично хетерогенен, имунизациите не са доста потребни за него. През 2020 година и 2021 година имунизациите бяха доста потребни ", разяснява проф. Кантарджиев. 

Според него имунизациите за новите разновидности имат значение единствено като бустер. " Предвижданите нови ваксини са в действителност повече ", счита той. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР