Виж още Още по темата Бившият главен прокурор Сотир Цацаров,

...
Виж още Още по темата Бившият главен прокурор Сотир Цацаров,
Коментари Харесай

Цацаров отговори за своя подпис, изплувал от Осемте джуджета: Повече внушения, отколкото факти

 13-и ден митинги пред Министерски съвет, група стачкуващи обкръжи и Виж още
Още по тематиката
Бившият основен прокурор Сотир Цацаров, който в този момент е ръководител на КПКОНПИ, направи публично изказване посредством своя пресцентър, откакто името му беше намесено в нашумялото в последно време следствие " Осемте джуджета ".

Няколко часа по-късно от Комисията разгласиха известието, в което се прецизира, че то е във връзка " оповестено през днешния ден - 20.08.2020 година, следствие на неправителствената организация " Антикорупционен фонд " със заглавие " Осемте джуджета - част 4 ", в което попада и следният текст: " Един правосъден протокол ни разкрива още нещо. От съвещанието на Специализирания углавен съд за разглеждане на поисканото задържане на Явор Златанов (собственика на асансьорните фабрики " Изамет " - б.р.) по обвиняванията в присъединяване в ОПГ и изнудване на татко му е видно, че скоростното деяние на прокуратурата евентуално стартира още след първата среща в " Осемте джуджета " (столично заведение - б.р.). И както се твърди на съвещанието, с подписа на тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров. Нека да повторим - документираната в смс-ите на Златанов среща е на 27 юни 2019 година, а в правосъдния протокол категорично е записано, че на 28 юни тогавашният основен прокурор Цацаров разпорежда сливане на няколко преписки по случая и изпращането им за следствие на Национална следствена служба ".

Освен това от КПКОНПИ акцентират, че изказването идва и " във връзка изявления в медии - Дневник - " Осемте джуджета ": и подписът на Цацаров се появява в документи ", Медиапул - " Осемте джуджета " 4: Кражба на бизнес за милиони. И подписът на един основен прокурор ", Свободна Европа: " Осемте джуджета " IV: Как подписът на Цацаров се озова на документ от аферата " и други "

 КПКОНПИ отговори на Групово дело Виж още

А самото изказване на Цацаров гласи:

" От цитирания нагоре текст, съдържащ повече внушения, в сравнение с обстоятелства, излиза наяве, че обявата в тази й част касае разпореждане на основния прокурор за възлагане на досъдебно произвеждане за следствие от Националната следствена работа, издадено на съображение член 194 алинея 2 прочие 2-ро от Наказателно-процесуален кодекс. По време на моя мандат бяха одобрени и правила за приложението на член 194 алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс, съдържащи критерии и процедура за такова възлагане. Процедурата включва предложение от съответните наблюдаващ прокурор и административен началник, формиране на съответна кореспонденция във ВКП, мнение на прокурор от ВКП и финално изговаряне на основния прокурор с разпореждане за възлагане. По този ред на Националната следствена работа годишно са били възлагани голям брой каузи, чиито брой е отразен във всеки годишен регистриран отчет на Прокуратура на Република България, оповестен на общ достъп. Моят автограф стои под стотици такива постановления , както и под други актове, издаването на които е пълномощие по закон на всеки основен прокурор. За всеки от тези актове, в това число и във връзка с упоменатото разпореждане за възлагане, съм спазил наредбите на закона ".

Накрая някогашният основен прокурор приключва:

" Всяка неправителствена организация и всяка медия има право на своя позиция и независимост на изразяването й. Необходимо е обаче това да става без внушения и след поднасяне на обстоятелствата такива, каквито са, а не такива, каквито би трябвало да наподобяват съгласно създателите им и техните идейни и финансови спонсори . В противоположен случай обстоятелствата се подменят с комфортни за конюнктурата на деня внушения, а опитът за общественото им показване - с клюка ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР