виж галерията Школата по модерен балет при Народно читалище "Просвета -

...
виж галерията
Школата по модерен балет при Народно читалище "Просвета -
Коментари Харесай

Млада треньорка развива модерния балет в Девня

виж галерията Школата по съвременен балет при Народно читалище "Просвета - 1900 " - гр. Девня, откри новия сезон. В нея се образоват към 40 деца на възраст до 12 години. Тренировките се организират два пъти седмично - в сряда и четвъртък. Треньор на дребните танцьори е Любослава Лазарова - студент по компетентност "Хореография " във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър ".
Любослава е млада, красива, изтънчена и добра. Всички деца са луднали по нея и си мечтаят да я видят в учебно заведение като тяхна класна ръководителка. "Много си я обичаме ", споделят мъниците. Иначе треньорката е от Велико Търново, само че Съдбата я води и в Девня, където основава първата в историята на града школа по съвременен балет "Тиера ", което в превод от испански значи "земя ".

"От доста дребна желая да имам лична школа. Тренирам от 5-годишна и това е моята пристрастеност ", споделя младата треньорка. "В Девня попаднах инцидентно, посредством чичо ми, който е прекарал много време в този град ", добавя Любослава. 

По тази линия секретарят на читалище "Просвета " Валентина Манолова ѝ предложила да основе школа по съвременен балет и речено-сторено - към този момент 10 месеца малчуганите усвояват изкуството на спортните танци. Уменията, които демонстрират, са забележителни, а обществените им изяви в индустриалното градче провокират същински възторг измежду публиката. През миналото лято дребните танцьори бяха на подготвителен лагер в село Кранево, където възпитаниците на Любослава завоюваха доста призови места и златна купа.

"В началото беше мъчно. Усещах, че родителите са скептично настроени, само че съумях да печеля тяхното доверие, за което им благодаря. Те ми оказват помощ доста - за изработката на детските театрални костюми, дават ми и скъпи препоръки по какъв начин да подобавам към децата ", споделя треньорката.

Акробатични танци (акроденс), контемпорари, латинотанци и танци на народите - това е единствено част от богатия репертоар от авторски хореографии, които дребните девненчета от школата по съвременен балет са усвоили за негативно време.

"Проявяват огромно предпочитание и се оправят чудесно ", гордее се Любослава. Тя възнамерява да направи девненската школа по съвременен балет пълновръстен член на Федерацията по спортни танци, с което децата ще тръгнат и по надпревари. За задачата обаче е належащо седмичните часове за подготовки да се усилят, а школата да се подреди с професионална зала с огледала и стънки.

Любослава към този момент е получила увещание от кмета Свилен Шитов и от неговия заместител Донка Йорданова, че общината ще им обезпечи нужните условия за тренировки в изграждащия се единен детски център в квартал "Девня 1 ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР