виж галерията Потомци на евреи, спасени от Холокоста преди 75 години,

...
виж галерията
Потомци на евреи, спасени от Холокоста преди 75 години,
Коментари Харесай

Евреи от Бургас благодарят с паметник за своето спасение преди 75 години

виж галерията Потомци на евреи, избавени от Холокоста преди 75 години, откриха в Бургас монумент на благодарността за своето битие. Мемориалната плоча е отдадена на смелите и доблестни българи от морския град, които в кървавите години на Втората международна война са се противопоставили на волята на Хитлер и държавните наставления за депортиране и заличаване на българските евреи.

Откриването бе в късния следобяд на 11 април 2018 година Денят е Йом А Шоа, който се празнува от евреите по света като Ден на злополуката на Холокоста. Единствено в Бургас и София от цяла България през вчерашния ден този погребален ден бе маркиран. Събитието бе почетено от духовници, политици, дипломати, общественици, жители и младежи от цялата страна, пристигнали да отдадат респект и самопризнание на спасителите на бургаските евреи и да заявят волята си най-позорния акт на човешко всеобщо заличаване в никакъв случай да не се повтори.

Създаването на паметника на благодарността е по самодейност и със средства на Център за еврейско-българско съдействие " Алеф ". То съответства и с още няколко събития, проведени от  Центъра – изложбата " Отвъд дъгата " на Световния център за възпоминание на жертвите от Холокоста и заключителната гала по награждаването на спечелилите в Петия народен книжовен училищен конкурс.

Мемориална плоча на благодарността бе сложена в самото сърце на Бургас, до постройката на Общината. " В памет на достойните бургаски общественици, които не са позволили депортирането на бургаските си съграждани към лагерите на гибелта ", е написано върху нея. Сред най-изявените са били кметът на Бургас през 1943 година доктор Дянко Пръвчев, писателят Петко Чорбаджиев /Росен/, индустриалците Любомир Зурков и Петър Велчев. Техните имена бяха възкресени от забравата и записани в книгата " 75 години – незабравените лица на спасението ", на издателство " Шалом ". Председателят на " Алеф " Алберта Алкалай съобщи, че са безчет имената на спасителите и показа желанието си тази плоча да се трансформира в страж на паметта.

Официални гости  на церемонията за разкриване на паметния знак бяха Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Иоаникий, посланикът на Израел у нас Н.Пр. Ирит Лилиан, кметът на Бургас Димитър Николов, народни представители, директорът  на ОДМВР Бургас ст.к. Калоян Калоянов, потомци на избавените и на спасителите, политици, духовни лица, общественици, жители.

" Този героизъм не е елементарен. Ние сме тук, с цел да благодарим на тези, които са жертвали своето успокоение от обич към индивида. Спасяването на евреите е дело велико за църквата и за България, тъй като сподели, че любовта може да тържествува над заличаването ", съобщи Негово високопреосвещенство  Йоаникий.

" И тогава, и в този момент евреите са били едни от най-трудолюбивите и дейни жители на Бургас. Близо 1000 са избавените бургаски евреи. Тази плоча показва признателността на техните наследници ", развълнува се кметът на Бургас Димитър Николов. 

Стотици жители се събраха пред новооткритата плоча, с цел да преклонят глава и в памет на почтените 11 343 жертви на Холокоста от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, както и да отдадат респект на спасителите на близо 50 хиляди български евреи. Въпреки извънредно мразовитото за сезона време, присъстващите извършиха пространството към мемориала и сервираха голям брой венци и цветя пред паметника на благодарността за спасението на евреите в Бургас.

" Оцелелите от Холокост остават все по-малко, само че неговата свирепост се помни. Но кой ще помни спасителите? За тях не се приказва доста. А това, което българският народ е направил за своите съграждани – евреи, е неповторим храбър акт, който би трябвало да се знае. Този паметник в центъра на града е предопределен за бъдещите генерации на България, с цел да научат и не не помнят подвига на своите предшественици! ", прикани Н.пр. Ирит Лилиан, дипломат на Израел у нас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР